A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Óriási a visszaesés a termelésben a spanyolországi aszály miatt, és javulás sem várható. Az Európai Unió előrejelzése drámai visszaesést, és ennek következtében nagy áremelést jósol.

2272 tonna volt a 2022-2023-as mezőgazdasági szezonban az előállított olívaolaj összmennyisége az Európai Unióban, a következő 2023-2024-es szezonban mindössze 1120 tonnára lehet számítani. Az ok a klímaváltozás, amely elsősorban Spanyolországban, a legnagyobb uniós olívaolaj-előállító országban, de más dél-európai tagállamokban is aszályt jelent. Ha ugyanis nincs eső, nincs olívaolaj.

Spanyolországban már áprilisban 40 fok volt, eső pedig alig. „Válságos a helyzet” – ismeri el Walter Zanre, a Filippo Berio vezető olívaolaj-márka vezérigazgatója, aki elmondta, hogy „egy év alatt 23 százalékkal emelkedtek az árak. 2025-ig nem javul a helyzet, további áremelések várhatóak” – tette hozzá, és meg is indokolta a pesszimizmusát: „Spanyolországból csupa rossz hírt kapunk, mert egyáltalán nem esik az eső. Az olajfák ezért lehullatják a bogyókat, hogy nekik maguknak maradjon egy kis víz a szűkös készletből.”

Mediterrán olivaliget öreg fákkal
Mikor lehet javulás?

„Meg kell várni a következő szezont.” A KTC nagy olívaolajkereskedő cég főnöke pofonegyszerű magyarázatot ad: „Egyszerűen nincs megfelelő kínálat, ezért az árak mennek felfelé. Csak akkor lesz megállás az árak emelkedésében, ha lesz árukészlet, vagy hogyha csökken a kereslet a magas árak miatt.”

Mi várható hosszabb távon az olívaolaj-piacon?
Sok jóval a Nemzetközi Olívatanács nem kecsegtet. Az extra szűz olívaolajból 100 kiló átlagosan 519 euróba került áprilisban. Ez 43 százalékos áremelkedést jelent. A legfrissebb ár Portugáliában már túl van a 600 eurón.
Az Európai Unióban három fő piac van, ahol az árakat meghatározzák:
Jaén (Spanyolország),
Kania (Görögország) és
Bari (Olaszország).
Egyik helyen sem optimisták, mindenütt további áremelést jósolnak. Bariban már 603 euró 100 kiló extra szűz olívaolaj ára. Ez a három terület pedig a világ olívaolaj-termelésének 60 százalékát adja – írta a HVG.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás