A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek is rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére, ráadásul minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre is vágynak.

A jelenséget az Imperial College London kutatói vizsgálták a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban, melynek keretében a szakemberek a poszméheknek kétféle cukoroldatot ajánlottak fel fogyasztásra.

A kutatók 10 méhkolóniát követtek figyelemmel tíz napon át, melyek mindegyikének hozzáférése volt saját nektárgyűjtő területéhez, ahová a kutatók kihelyezték az oldatokat tartalmazó etetőket. Az egyik oldat neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóval volt keverve, egy idő után pedig a méhek egyre inkább a rovarirtó-ízű cukros oldatot részesítették előnyben.

A tanulmány vezető szerzője, Andres Arce elmondta, a neonikotinoidokról számos kutatás készült már, de eddig mindig kizárólag rovarirtóval kevert élelemmel táplálták a méheket. A méheknek ugyanakkor a valóságban van választásuk, éppen ezért azt akarták megtudni, hogy a méhek érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt azáltal, hogy nem szennyezett élelmet is felajánlanak nekik.

Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot. – mondta az egyik kutató, hozzátéve, hogy a neonikotinoidok ráadásul ugyanazokat a receptorokat veszik célba a méheknél, mint amelyeket az emlősöknél a vegyileg egyébként hasonló összetételű nikotin.

Arce ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további kutatásokra lesz szükség, hogy megértsék, miért részesítik előnyben a rovarok a rovarirtó ízét. Az EU-ban egyébként már korábban részleges tilalmat rendeltek el három széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóra, mivel kimutatták, hogy káros a méhekre, a tilalmat pedig most kiterjesztették minden termény esetében, amelyet nem üvegházban termesztenek.

 

Az Orbán-kormány ellenére védelmet kaptak a méhek

Az Orbán-kormány ellenére védelmet kaptak a méhek

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Csupán 4 ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé.

A környezetvédő szervezet azt várja a magyar kormánytól: ezentúl tartsa tiszteletben a tilalmat, és ne kérjen ki eseti engedélyeket ezen bizonyítottan pusztító szerek hazai használatára.

Az április  végi EB-döntés megerősíti: nincs szükség a méhgyilkos neonikotinoidok használatára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek