Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Bár első hallásra ijesztő lehet, hogy ezernél is több rovarfaj DNS-ét fedezték fel különböző teákban, ez valójában jó hír a természetért aggódok számára.
Több mint 1200 különböző rovarfaj DNS-ét találták meg német kutatók kereskedelmi forgalomban lévő teákban, amikor úgynevezett környezeti DNS (eDNS) módszerrel vizsgálódtak. A teákban lévő DNS-ek több mint 99,99 százalékát a növényekre vezették vissza, és csak a maradék tartozott a rovarokhoz.

Ha még ez a kis szám is elijesztene valakit, azt megnyugtatják a tudósok: a rovarok DNS-e épp azt jelzi, hogy a növényt nem kezelték különféle rovarölő vegyszerekkel, így a tea fogyasztása biztonságos – magyarázza a Biology Letters folyóiratban megjelent tanulmányt bemutató ZME Science. Ahelyett, hogy a világ különböző részeire utaztak volna, a német Trieri Egyetem kutatói sokkal egyszerűbb módszert választottak: négy kontinens teáiból vásároltak be a helyi élelmiszerbotokban, sőt ugyanannak a terméknek több, különböző márkájú változatát is megvásárolták.

A rovaroktól származó és a növényi DNS megkülönböztetése érdekében a kutatóknak sikerült megtalálniuk azt a kulcsszekvenciát, amely megkülönbözteti őket egymástól. Minden teaminta több mint 200 különböző típusú ízeltlábú-DNS-t tartalmazott, ám ezek nem mindegyike párosítható ismert fajokkal, ami rávilágít arra a tényre, hogy még mindig sok olyan faj létezik, amelyeket nem ismerünk.

Ugyanez a módszer egyébként más típusú, kereskedelemben kapható szárított növényi anyagoknál is, például fűszereknél, gyógynövényeknél is alkalmazható. Az évtizedekkel ezelőtt gyűjtött régi növényi mintákból származó eDNS elemzése pedig a múlt rovarpopulációiról is tájékoztathatja a szakembereket, akik összehasonlításokat végezhetnek a jelennel-írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás