Hirdetés

Az elmúlt hónapokban a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület ülésein megfogalmazódott a beporzók problémája, támogatásuk igénye, ezért rovarszállók készítését, majd telepítését készítettük elő. A cél főleg a figyelemfelhívás, a tudatformálás, és példaadás, hogy minél több közösségi helyen, parkban, kertben, vagy akár magán területeken is álljanak rovarhotelek.

Ismert, hogy a beporzók az elmúlt években, évtizedekben erősen visszaszorultak, számuk mintegy 70%-al csökkent, egyre nagyobb problémát jelent a termést hozó növényeink termékenysége. Ennek oka nyilván az urbanizáció, a beépítés, a zöldterületek visszaszorulása, a vegyszerek használata, a túlzott permetezés, szúnyogirtás, és az iparosított jellegű mezőgazdaság elterjedése, monokultúrákkal, vegyszerekkel. A városi parkokban, kertekben már néhány éve elkezdtek megjelenni a rovarszállók, ahol természetes anyagokkal, fával, náddal, tobozokkal, üreges téglákkal, fűvel, csigaházakkal és mással segítünk a petézés, és a rejtőzés folyamatában a rovaroknak. Ezek nem fullánkos méhek, vagy darazsak és más rovarok, amik nem bolyokban, hanem egyedi üregekben települnek meg.

Megnéztünk néhány típust, így a Főkert és a Környezeti Nevelési Egyesület által alkalmazott rovarszállókat, skicceket készítettünk, melyek alapján a Bakos Művekben pár nap alatt elkészült tíz darab szerkezetkész szálló. Ezeket folyamatosan feltöltöttük a gyűjtött anyagokkal, fúrt farönkök, fahasábok, különböző nádak, fenyőtobozok, száraz fű, csigaház és más üreges anyagok. A lábas változatokat készítettük, amelyek a repülő rovarokat fogadják és kissé tartósabbak. Lábakat a Fitoland és a Bakos Művek adott, a tetőkre gyűjtöttünk zsindelyt, a homlokzatok lezárásához csirkehálót, végül a faanyagot lenolajjal kezeltük, a lábakat bitumennel kentük le.

A telepítési pontok négy helyi iskola kertje – BNA, Gádor, Herman Ottó és Baross iskola -, közösségi házak kertjei – Szelmann Ház, Baross telep, és Kistétény Szent István templomkert – továbbá két önkormányzati ingatlan kertje, így a Városháza melletti egykori polgármesterlakás, és a Leányka utcai Oroszlános udvar. A telepítés az elmúlt napokban zajlott a fogadó fél által kijelölt pontokon, kis lyukak kiásása, beállítás, betonnal kicsömöszölés, tájékoztató öntapadós anyag elhelyezése mellett.

A cél elsősorban a figyelem felhívás, a tudatformálás, és a példa terjesztése, minél több közösségi helyen, parkban, kertben, vagy akár magán területeken is javasoljuk ilyen vagy más típusú rovarhotelek felállítását.

Köszönet illeti a Bakos Műveket, és leginkább Bakos urat, aki azonnal csatlakozott, és legyártották a tíz házikót, a lábakat is részben ők, részben az akác oszlopokat a Fitoland adta. A tartalmat a Zöld Jövő önkéntesei szedték össze, és töltötték fel több napi munkával a házakat. A telepítést is a Bakos művek kollegái végezték ezekben a napokban. Még némi lenolajozás és matricázás jön, ahol nem történt meg ezekben a napokban. Tájékoztató anyagot készítettünk a házak oldalára, hátuljára, mert a nagy többség számára újdonságról van szó.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás