Hirdetés

A nedves törlőkendő, a pelenka, és mindegy egyéb nem a lefolyóba való. Ahogy a fáradt olaj sem. Nincs kijárási tilalom, csak korlátozás, le lehet adni a megfelelő helyen. Kérünk mindenkit, hogy a helyzethez mérten törekedjen a környezettudatos megoldásokra és fogadja meg a Magyar Víziközmű Szövetség tanácsait!

A Magyar Víziközmű Szövetség ezúton kéri a lakosság közreműködését abban, hogy a jelenlegi helyzetben is viselkedjenek környezettudatosan, figyeljenek arra, hogy az otthoni csatornahasználat során is tanúsítsanak fegyelmet és tudatosságot.

Ma Magyarországon – nagyon felelős viselkedést tanúsítva – napról napra több honfitársunk marad otthon – dolgozik, vagy éppen tanul gyermekével. Ez a megváltozott élethelyzet azonban több odafigyelést is igényel – minden színtéren; így van ez a wc-, valamint a szennyvízrendszer használatával is.

Ahogyan arról sokat lehet hallani a médiában, a víziközmű szolgáltatók – mivel a ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrasturktúrának minősül – a közegészségügyben kulcsszerepet töltenek be a jelenlegi helyzetben. Mindannyian meghozták és bevezették a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedési terveiket, azonban most együtt – közösen kérik az Önök közreműködését.

Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek betartani az alábbi fontos lépéseket a mosdó-, illetve csatornahasználat során:

Tilos a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot valamint építési törmeléket, juttatni!

Kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy a nedves törlőkendők, a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban és ezért ott – bármennyire is hihetetlen – a dugulások kb. 75 %-ért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2,85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.

Fontos megjegyezni, hogy egy nagyobb dugulás nem „csak” plusz munkát jelent a szennyvíztisztító telepen dolgozó munkatársaknak, de rosszabb esetben fizikai valójában a háztartásokban is megjelenhet a probléma: először csak a wc-t nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is! Ezért fontos az, hogy megértsék – az Önök saját érdeke is az, hogy betartsák ezeket az alapvető szabályokat!

A csatornahálózat és saját életterük védelme érdekében kérjük tehát Önöket, hogy viselkedjenek környezettudatosan és óvják környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! És erre a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!

Szeretnénk felhívni újra mindenki figyelmét arra, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást.
Kérjük segítsék tudatos viselkedésükkel a a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását.

A kialakult helyzetre tekintettel legyenek körültekintőek Önök is, figyeljenek a környezetükre és egymásra!

Nyitókép: a csatornából kibányászott dolgok nagy része biztosan nem véletlenül került bele a hálózatba Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás