A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Egészen pofátlan történet borzalja a kedélyeket az Egertől nem messze fekvő Szarvaskőben, Heves megye egyik legszebb fekvésű kistelepülésén. Az alig pár száz lelkes falu Fidesz közeli polgármestere után az alpolgármester is lemondott, a hétfői rendkívüli ülésen pedig a képviselő-testület is feloszlatta magát.

A botrányt az alpolgármester, Nahóczki László ténykedése robbantotta ki. A civilben az Egererdő egyik főerdészeként dolgozó Nahóczki ugyanis fogta magát, és elterelte a Bükki Nemzeti Park területén található Margit-forrás vizét, bár az önmagában is törvényileg védett természeti területnek számítana, függetlenül attól, hogy amúgy egy nemzeti park területén fakad-e. Az erdőt kezelő főerdészként Nahóczkinak ezzel tisztában kellett lennie.

Szarvaskő Nahóczki László balra főerdész-alpolgármester, Nyitrai Zsolt a térség akkori fideszes parlamenti képviselője, és Szabóné Balla Marianna polgármester. Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook

Nahóczki az önkormányzat tulajdonát képző, a település egy más részéről elemelt csövekkel vezette a forrás vizét saját, korábban szintén önkormányzati tulajdonú telkére, hogy ott aztán pisztrángtenyésztés céljából létesített betonmedencéket töltsön fel velük, írja az Egri Ügyek.

Nahóczki László a fideszes Pajtók Gábor szarvaskői látogatásán pár héttel a választás előtt 2022 márciusában. Fotó: Pajtók Gábor hivatalos FB oldala

A művelettel sikeresen szárította ki a forrástól a közeli Eger-patakhoz vezető eret, amely több békafaj és védett foltos szalamandrák élőhelye volt. Illetve lehet újra, mert időközben a közfelháborodás hatására Nahóczki visszabontotta a csőrendszert, amivel elterelte a forrás vizét. A falu lakói ugyanis a Szarvaskőben hallottam Facebook-csoportban igencsak felháborodtak a történtek láttán, amit a csoport egyik tagja gondosan dokumentált is fényképekkel. Ezek nyilvánosságra kerülése után jelentették az esetet a Bükki Nemzeti Parknak, amely továbbadta a kormányhivatalnak, melynek munkatársai végül április végén vonultak csak ki a helyszínre. Addigra Nahóczki már felszámolta a nyomokat, így a falubeliek tudomása szerint csekély pénzbírsággal megúszhatja az ügyet. ( lásd: senkit nem hagyunk az út szélén)

Nahóczki László szarvaskői vízlopása, patakvíz elterelése. kép: Wächter Helga FB.

Pedig a sztorinak vannak még fordulatai, az Egri Ügyek cikke szerint Nahóczki a csövek lefektetése előtt egri középiskolásokkal takaríttatta ki a Margit-forrás környékét, megkönnyítve ezzel a víz későbbi elterelését. A cikkben sok háttérinfó is szerepel a helyi Fidesz mutyiról.

Az alábbi videó cikke >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás