A rovat kizárólagos támogatója

Nem azért fénylik, mert arany. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételen ugyan csak a napfény miatt csillan meg a sok-sok apró gödörben a víz. A háttérben azonban mégis az arany áll: a gödröket a mohó garimperók (aranyásók) mélyítették Perunak a Madre de Dios folyóról elnevezett tartományának esőerdejében.

A kép 15×15 km-es területet mutat az óceánokat összekötő déli főút mentén, amely 2011-ben ért el Nueva Arequipába. Több tízezer kalandor szorgoskodik itt szerencséje kovácsolásán, miközben az erdőirtással és az arany kitermeléséhez használt higannyal elképesztő környezeti károkat okoznak. A Tambopata Nemzeti Rezervátum eddig még kimaradt a bányászkodásból, de a gödrök már közvetlenül a határán sorakoznak.

A perui “aranyfolyó” újabb bizonyítéka a területen zajló súlyos természetpusztításnak.
Különleges fotókat még 2020 decemberében készítette a NASA egyik űrhajósa Peru felett az amazonasi esőerdőről. Ám ahelyett, hogy egy szép természeti jelenséget láthatnánk, egy igen szomorú dologra derül fény a képekből. A felvételen úgy tűnik, egy “aranyfolyót” találni az esőerdőben, ám a szakemberek szerint nem erről van szó. A képen ugyanis nem egy folyó látszódik, hanem sok olyan gödör, amit a nagyrészt a – minden bizonnyal illegálisan folytatott – aranybányászat miatt ástak ki – írja a BBC.

A gödrök többnyire láthatatlanok az esőerdő feletti felhők miatt, ám a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája kiszúrta, ahogy a napfény visszaverődik a területről – majd fotókat készített róla. Ezek most újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy milyen természetpusztítás folyik Peru Madre de Dios megyéjében.

Az ország a világ egyik legnagyobb aranyexportőre, ám az iparág nagyon szabályozatlan, így bányászok ezrei próbálnak szerencsével járni a területen. Emiatt folyamatosan irtják az erdőt, amivel létfontosságú élőhelyeket pusztítanak el. Arról nem is beszélve, hogy óriási mennyiségű higanyt használnak fel a bányászathoz, ami a légkörbe és a folyókba jutva mérgezi a környezetet.

A bányászok a több száz, vízzel megtöltött gödörben keresik az aranyat. Az ásással a régi folyók nyomvonalát követik, így a talajból értékes ásványi anyagokat termelnek ki.  A BBC beszámolója szerint a tudósok 2019 elején arra jutottak, hogy a térségben legalább 92 négyzetkilométernyi területen vágták ki a fákat a bányászat miatt. Korábban hasonló volt a helyzet Peru másik térségében, La Pampában is, ahonnan végül a perui kormány 2019-ben tiltotta ki a mintegy 5000 ott dolgozó bányászt. Via HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás