A rovat kizárólagos támogatója

Egy jászsági sasetető életét figyelhetjük meg a neten. Immáron 3. télen követhetjük figyelemmel a HELICON LIFE+ parlagi sas védelmi program keretében üzemeltetett sas etetőhelyen az ide látogató madarak viselkedését.

Az eddigi szokatlanul enyhe tél miatt még csak nem régen kezdődött el az etetés, de máris sok madárfaj látogatja. Legelőször a szarkák, dolmányos varjak, illetve hollók jelentek meg, gyakran több tucatnyi mennyiségben. Az egerészölyvek sem tétováztak sokáig, miután látták, hogy a „lármás népség” birtokba vette az etetőhelyet. Eddigi megfigyeléseink szerint néhány öreg parlagi sas is látogatást tett az etetőtéren, ami meglehetősen ritka jelenség. Szerencsére, fiatal és átszíneződő parlagi és réti sasok is rátaláltak már a könnyű zsákmányt ígérő területre, hiszen ezek a madarak keresztül-kasul repülik a Kárpát-medencét táplálék után kutatva. Erre minden esélyük megvan, hiszen a sasok a nagy madármozgást már igen messziről is észlelni tudják.

Az Európai Unió LIFE programja által támogatott projekt keretében végzett rendszeres etetéssel szeretnénk elérni, hogy a környéken kóborló ragadozó madarakat minél nagyobb számban az etetőtéren felkínált állattetemekkel helyben tudjuk marasztalni. Ennek azért van nagy jelentősége, mert itt biztos nyugalomra lelnek ezek a fenséges és védett ragadozómadarak, az illegális tevékenységeket végző (mérgezés, lelövés) emberektől. Továbbá olyan veszélyforrások elkerülésére is nagyobb esély van, mint az áramütés, vagy a járművekkel való ütközés. 
 


Broadcast live streaming video on Ustream

Az etető életének megfigyeléséhez önnek nem kell más tennie, mint a jó meleg szobából
felkeresni a program honlapját (www.parlagisas.hu) és a webcam ikonra, vagy itt a képre kattintva élvezni a látványt. Jó megfigyelést kívánunk!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás