Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XVI. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2019. január 11-13. között.

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében tavaly a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak az immáron Kárpát-medenceivé bővült felméréshez. A kibővült keretek között 427 felmérő (347 hazai és 80 szlovák, cseh, osztrák, szerb és román kolléga) járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit, hazánk tekintetében az ország területének közel 18%-át érintve, négy sasfaj 1014-1022 egyedét és tizenhárom további ragadozómadár-faj mintegy 9378 példányát számba véve.  

Ez az öreg rétisas szárnytöréssel legyengülve érkezett be a Sasközpontba. Felépülése, megerősítése, repatriálási folyamata, majd egy évet vett igénybe, hogy biztonsággal visszatérhessen a természetbe 2018 decemberében.Ez az öreg rétisas szárnytöréssel legyengülve érkezett be a Sasközpontba. Felépülése, megerősítése, repatriálási folyamata, majd egy évet vett igénybe, hogy biztonsággal visszatérhessen a természetbe 2018 decemberében.

A tavalyi év kedvező tapasztalatai alapján az idei felmérés is nemzetközi keretek között, a Kárpát-medence legjelentősebb sastelelőhelyeit érintve valósul meg. A megfigyelési eredmények összesítését követően, várhatóan február elején készül el a sasleltár, amiről természetesen a lakosságot és a médiát is tájékoztatjuk.  

Annak érdekében, hogy a lakosság jobban megismerhesse a ragadozómadarak életét, a XVI. Országos Sasszinkronhoz kapcsolódva két társult programra is sor kerül.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közös szervezésben az V. Sasnap (2019. január 12. 9.30-16.00) alkalmából, a jászsági Sasközpontban, ragadozómadár számláló túra, kereső-kutyás bemutató, interaktív ragadozómadár bemutató, madárházas szakvezetés, filmvetítések és szemléletformáló játékok várják az érdeklődőket.

A fővároshoz közel pedig a Budakeszi Vadasparkban a Ragadozók napján a (2019. január 12. 10.00-15.00). a látogatók szakvezetéseken, filmvetítéseken és látványetetéseken vehetnek részt, ahol a ragadozó madarak védelméről és az ökoszisztémában betöltött kiemelkedő szerepükről tanulhatnak. A programcsokrot látványetetések és Állatijó Bemutatók is tarkítják, ahol a kisebbek is játékos módon ismerhetik meg a levegő urait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás