A rovat kizárólagos támogatója

Véget ért az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös madártani projektje. A pályázat a határ menti, természeti értékekben gazdag területek hosszú távú megőrzésének megalapozása köré szerveződött.

Ennek érdekében átfogó, összehangolt madártani felméréseket végeztek a szervezetek önkéntesei. A szakemberek a terepen gyűjtött adatok értékelésével, közös on-line adatbázis létrehozásával a jövőben folyamatosan friss adatokkal szolgálhatnak a nyilvánosság, a döntéshozók, a fejlesztők, az állami és a civil természetvédelmi szakemberek részére, ezzel is hozzájárulva a határ menti régiók természeti értékeinek hatékonyabb megőrzéséhez.

A projekt záró konferenciáját 2011. december 9. és 10. között tartották a Szatmár megyei Csanáloson. A programban részt vevő szervezetek képviselői, rövid előadások keretében bemutatták a elvégzett tevékenységüket, ismertették a felmérések módszereit és az így nyert adatokat. Részletesen bemutatták a Mindennapi Madaraink Monitoringja programot, mely mindkét országban működik, valamint az olyan fajspecifikus programokat, mint a fehér gólyák állományának felmérése.

A projekt keretében létrehozott on-line adatbázist már tesztelhették a jelenlévők. A konferenciára meghívott előadók bemutatókat tartottak a Romániában futó hasonló témájú pályázatokról is. Így szó esett a békászó sas és a kerecsensólyom védelméről, valamint a Túr Menti Védett Területeken végzett madártani felmérésekről is. A projekt valamennyi résztvevője sikeresnek ítélte az elmúlt évet és bíznak abban, hogy a most kialakult együttműködés a projekt keretein túlmutatva nem ér véget és újabb sikeres közös programok megvalósítására ad majd lehetőséget. Az esemény végeztével a kötetlen beszélgetések már ebben a szellemben zajlottak. Újabb együttműködési tervek születtek, ezzel igyekezve elősegíteni a határ menti természeti értékek megóvását, mely csak együttes erővel érhető el.

A „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” című projekt a „Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

Nagy Károly fotóján  a programhoz beszerzett eszközöket az önkéntes felmérők használják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás