A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az LMP kongresszusa tegnap nagy többséggel társelnökévé választotta Schmuck Erzsébet parlamenti frakcióvezető-helyettest. Az új társelnök 2022-re megkerülhetetlen és kormányzóképes zöld párttá kívánja tenni a pártot, amely az eddigi választásokon rendre éppen csak átlépte az 5 %-os küszöböt, és most talán ha 2 %-ot érne el. Igaz a zöld szemléletmód erősödik.

A párt tegnapi, 47. kongresszusán meghozott döntésről a párt Facebook-oldalán számolt be. Mivel más jelölt nem volt, tudható volt, hogy ezentúl Schmuck és a másik társelnök, Kendernay János közösen vezetik a pártot.  A tisztújításra azért volt szükség, mert a májusi EP-választások után a párt teljes elnöksége lemondott. A nyáron tartott tisztújító ülésen egyetlen női jelölt sem kapott többséget, ezért az elmúlt hónapokban Kendernay egyedül irányította az LMP-t.

A tegnapi sajtótájékoztatón Kendernay János, az LMP másik társelnöke arról számolt be: a következő héten népszavazási kezdeményezéseket tesznek “zöld ügyekben”. Schmuck Erzsébet két fontos területre kíván koncentrálni – ismertette -, a társadalmi igazságtalanság felszámolására, valamint környezeti problémákra. Szerinte a Fidesz-kormány kettészakította az országot, amelynek következtében télen emberek fagynak meg és idősek maradnak magukra. A kormányzat “nagy bűnének” nevezte a környezeti problémák és az éghajlatváltozás iránti érzéketlenségét is.

Szólt pártja klímavészhelyzetről szóló javaslatáról, amelyet a kormánytöbbség leszavazott. Jövő héten azonban az általa vezetett, fenntartható fejlődéssel foglalkozó országgyűlési bizottság napirendjére tűzte azt, és meghívta az ülésre Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint Karácsony Gergely főpolgármestert. Utóbbi jelezte részvételét – ismertette.
Szerinte települési szinteken is foglalkozni kell a klímaváltozás ügyével, amelyben az LMP-s helyi politikusoknak nagy szerep jut. Kendernay János elmondta: pártja az elmúlt időszak vitás kérdéseit lezárta, így mostantól legfontosabb célkitűzésére koncentrálhat. Arra, hogy zöld átalakulást indítson el az országban. Nincs idő arra várni, hogy a kormányzat pótolja tízéves elmaradását – szögezte le, és bejelentette: népszavazási kezdeményezéseket fognak benyújtani zöld kérdésekben. Ezekről azonban csak annyit árult el: a javaslatokat a következő héten terjesztik be.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára beszámolt arról, hogy a párt a tegnapi kongresszuson több ponton módosította alapszabályát, ettől azt várják, hogy a párton belül tavaly előállt, nehézségeket okozó helyzetek többé ne fordulhassanak elő. Szerinte már az önkormányzati választás eredménye megmutatta, hogy pártja jó, növekvő pályára lépett.

Nyitókép: Schmuck Erzsébet és Kendernay János az LMP kongresszusán. Fotó: Monus Márton MTI

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek