A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Kína újra és újra rálicitál az eddig is irigylésre méltó vasúti sebességi rekordjaira. Most a lebegő mágnesvonatuk érte el az óránkénti 453 kilométeres sebességet – ezzel pedig környezetbarátabb alternatívája lehet a repülésnek is.

Kína új generációs nagysebességű mágnesvonata (maglev) új rekordot állított fel, amikor egy teszt során elérte a 453 km/h-s sebességet. Ami ennél is elképesztőbb: a relatív sebessége – amikor két jármű az ellenkező irányba mozog – a 891 km/h-t is elérte.

Mindez pedig a repülés környezetbarátabb alternatívája lehet, ugyanis a Peking és Sanghaj közötti távolság mindössze 2,5 óra alatt abszolválható (400 km/h-s sebességgel számolva) – írja az EurasianTimes. Ez pedig nagyjából annyi idő, mintha valaki repülővel utazna a két város között.

Mint az Interesting Engineering kiemeli, Kína büszkélkedhet a világ legnagyobb vasúti hálózatával, és egy lebegő másgnesvasutat is üzemeltet Sanghajban. Ez utóbbi elektromágnesességgel gyakorlatilag lebeg a sínek fölött, elkerülve a súrlódást, és elérve akár az 500 km/h-s sebességet is – de természetesen ez a technológia még Kínában sem általános, és igyekeznek javítani a meglévő, kevésbé fejlett infrastruktúrán is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás