A rovat kizárólagos támogatója

A WWF Magyarország márciusban terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása. A felmérésekhez és az akcióhoz most bárki csatlakozhat!

Aki járt már Budapest „zöld védőbástyáján” a Normafán, az tudja, hogy a csodálatos kilátás mellett a fantasztikus formájú és méretű bükkfák, tölgyek teszik egyedi kirándulóhellyé. Kevés olyan erdőterület van Magyarországon, ahol sikerült megőrizni ezeket a néha 2-300 évet is megélt, akár egyméteres átmérővel rendelkező famatuzsálemeket.

A kormány kiemelt projektjeként elhíresült síközpont tervek azonban veszélyeztetik a Normafa különleges élővilágát. A terület leglátogatottabb részén tervezett komplexum kialakítása óhatatlanul fák kivágásával, talajsebzéssel, szennyezéssel és a helyi erdőklíma megváltoztatásával jár.

„Márciusban megkezdtük a Normafát körülvevő erdők idős fáinak felmérését. Az adatgyűjtés célja, hogy bemutassuk minden érdeklődő, valamint a döntéshozók számára, hogy milyen különleges természeti értékekkel rendelkeznek ezek az erdők, amelyek a parkerdőkre jellemző kíméletes gazdálkodás következtében maradhattak fenn évszázadokon át. Munkánk kiegészítheti a jelenleg készülő Natura 2000 hatástanulmányt, és segíthet a megalapozottabb döntések meghozatalában.” – mondta el az akcióról Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője.

Normafa fafelmérésNormafa fafelmérés

„Az idős, nagyméretű fák felmérésében most bárki részt vehet. Meghatározzuk körméretüket, helyzetüket és fafajukat, amihez szakmai útmutatást, és eszközöket (jegyzetfüzet, kréta, mérőszalag, GPS) biztosítunk. Reméljük, hogy értékeink megismerése hozzájárul majd ahhoz, hogy az országunk egyik legnevezetesebb kirándulóhelyének arculata ne változzon meg, és a sok száz éves fákat továbbra is mindenki megcsodálhassa.” – mondta a programvezető. Aki szeretne a felméréseken részt venni, rendszeres tájékoztatást kér az eredményekről, vagy szeretne kiállni a Normafa védelme mellett, regisztráljon a wwf.hu/normafa weboldalon!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek