Hirdetés

Veszélybe került az Alpok egyik utolsó szabad vízfolyása, miután engedély nélkül kezdtek vízerőmű-építésbe az ausztriai Tirolban. A koronavírus által sújtott tartományban – a kijárási korlátozás következtében – a lakosok online eszközökkel adnak hangot tiltakozásuknak és petícióban követelik az építkezés leállítását. Írd alá a petíciót, és állj ki te is a természet megóvása mellett!

A koronavírus által Ausztriában leginkább veszélyeztetett tartományban példátlan módon kezdtek neki egy vízerőművet szolgáló gát építéséhez. Az építkezés a kellő engedélyek hiányában és számos megválaszolatlan kérdés ellenére kezdődött el az Alpok egyik utolsó érintetlen vízfolyása mentén. Az Ache folyó szabad folyását, élővilágát, árvízvédelemben betöltött szerepét veszti el, ha vízerőmű épül rajta. A látványos folyószakaszok a lakosság széles körében népszerűek, vadvízi evezők, természetjárók kedvelt célpontjai. A gátépítés ellen tiroli székhelyű civil szervezetek tiltakoznak a WWF Ausztria támogatásával.

A tervezett erőmű beépített teljesítménye 14,5 Megawatt, ami nem kiemelkedően magas érték, a természet és a társadalom viszont pótolhatatlan veszteségeket szenvedne. A vízerőmű megépítése a folyó egy szakaszának elterelésével, a táj teljes átalakításával és egy különleges vízesés eltűnésével járna. Az erőmű tározótere melletti települések lakosai pedig az ezzel járó esetleges árvíztől tartanak.

Az építkezést teljesen váratlanul kezdték meg március közepén, abban az időszakban, amikor a járványveszély miatt az emberek a szabadba is alig mozdulhattak ki. Az építkezés engedélye ellen korábban fellebbezést nyújtottak be, tehát a vállalkozók nem kezdhették volna el a munkát, ráadásul a vízérőmű-építésről nem tájékoztatták a lakosságot.

A WWF Ausztria-szerte ismert civil szervezetekkel fogott össze a vízerőmű megépítése ellen, tiltakozásuk pedig már az országhatárokat is átlépte. Közösen petíciót indítottak, melyet bárki aláírhat. A petíció kezdeményezői azt várják, hogy Tirol tartomány kormánya haladéktalanul állítsa le az vízerőmű építését, ami jelenleg illegálisan zajlik. A helyiek számára az egyetlen megnyugtató megoldás a Tumpen-Habichen vízerőmű terveinek végleges visszavonása lenne.

Írd alá te is a petíciót, ha egyetértesz a tiltakozókkal! Kattints ide: 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás