A rovat kizárólagos támogatója

A FŐKERT megújította a BP Fatár mobil applikációt. Az ingyenesen letölthető nyilvános fa-és parkkataszter segítségével a főváros polgárai is közreműködhetnek Budapest zöldfelületeinek megóvásában és fejlesztésében.

A BPFatár hibabejelentő alkalmazásként is funkcionál, hiszen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel. A FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával megvalósuló kataszter térképes felülettel segíti az eligazodást és a tudatos parkhasználatot.

A BP Fatár az új fejlesztéssel (LETÖLTÉS ITT) a főváros kiemelt parkjai, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja és kerti építménye mellett több, mint 100 Budapesti nevezetes fával, valamint 38 fővárosi helyi védettségű területtel gazdagodott. A nevezetes fákat külön piktogram jelöli és az applikáció fakataszter keresőjével könnyen fellelhetőek.

Zakar András vezérigazgató szerint az alkalmazás május 6-án 4, 5 millió négyzetméternyi parki területtel és 47 ezer fával indult. A BPFatár az új fejlesztés során több, mint 100 nevezetes fával és a fővárosi helyi védettségű területekkel egészült ki ismeretterjesztési céllal, hogy Budapest lakosai megismerhessék Budapest a nevezetes fáinak történeteit és természeti kincseit.

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze ismertette a BP Fatár applikációval kapcsolatos távlati terveket, többek között a nevezetes fák mellett a nevezetes parkokhoz köthető kultúrtörténeti értékeket is közkinccsé szeretnék tenni, hiszen a parkoknak is van története. A tervek között szerepel például a startup cégekkel való együttműködés is egy európai uniós kutatás-fejlesztési pályázat keretében, amely lehetővé tenné a Főváros birtokában lévő adatok feldolgozását mesterséges intelligencia segítségével.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás