A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOL az egyre súlyosbodó éghajlati- és ökológiai válságban szénhidrogén kutat tervez az Őrségi Nemzeti Park területén. Ezért a zöld szervezet ügyfélként bejelentkezett a tervezett kút engedélyezési eljárásába, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjen a beruházással szemben.

A Greenpeace azt követeli, hogy az olajcég ne rombolja védett természeti értékeinket és mihamarabb hagyjon fel a fosszilis energiahordozók kitermelésének bővítésével. A Greenpeace a helyieket támogatva, más zöld szervezetekkel együtt tiltakozik a beruházás ellen.

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján a MOL tavaly év végén engedélykérelmet nyújtott be „szénhidrogén termelési és kutatási célú kút lemélyítése” céljából az Őrségi Nemzeti Park területére a Vas Megyei Kormányhivatalhoz. [A MOL Őrség Szénhidrogén Kft. Őri-M-1 jelű fúrási telephelyén tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrás lemélyítésének előzetes vizsgálati eljárása – Kérelem és mellékletei] A Greenpeace  elfogadhatatlannak tartja, hogy a klíma- és ökológiai vészhelyzetben új szénhidrogén-termelő kutat létesítsenek, ráadásul egy nemzeti parkban. Nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és benne természeti értékeinket hosszú távon megőrizzék. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni. A várható kitermeléssel járó szén-dioxid-kibocsátás pedig még tovább fokozná a klímaválságot. Ezért a környezetvédő szervezet ügyfélként bejelentkezett  a Vas Megyei Kormányhivatalnál az eljárásba, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjen a beruházással szemben.

A klímaválság miatt a helyzet egyértelmű: nem engedélyezhető semmilyen, fosszilis energiahordozók kitermelésére vonatkozó új beruházás Magyarország területén. A biológiai sokféleség, a minket is fenntartó élő rendszerek összeomlásának közvetlen veszélye pedig megköveteli, hogy az egyre kevesebb, még természetes területünket itthon is megőrizzük. Ahogy az elemzések bemutatták, a már feltárt készletek kitermelése és felhasználása is veszélyezteti a másfél fokos növekedési limitet, azaz a Párizsi Klímamegállapodást. Az IPPC jelentése szerint az olajfogyasztásunkat a 2010-es bázisévhez képest 37%-kal kell csökkenteni világszinten 2030-ig.

„2021-ben a klíma- és ökológiai válság közepén a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésén kellene fáradozni, nem pedig új olaj- vagy földgázkutakat fúrni. Azt pedig, hogy egy magyar nagyvállalat közérdekre hivatkozva kezdene rombolásba természetvédelmi területen, hogy a végén csak még több klímagyilkos gáz juthasson a levegőbe, érthetetlennek és abszurdnak tartjuk. Ráadásul teljesen egyetértünk a helyiekkel, az Őrség csendje közérdek, egy páratlan természeti tájról van szó, amit így kell megőriznünk, megvédenünk.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace kampányfelelőse.

Könnyen belátható, hogy egy kőolaj-kitermelő ipari beruházás, majd az azt követő üzemeltetés rengeteg káros hatással járna a terület természetes élővilágára, növényekre, állatokra és a környéken lakó emberekre egyaránt. A beruházó MOL által megrendelt hatástanulmány is felsorolja a területen megtalálható ökológiai értékeket, és leírja azt is, milyen káros hatásokkal járna a projekt: a zaj-, fény- és porszennyezéstől kezdve, a megnövő forgalmon keresztül, egészen a madarak költőhelyének megzavarásáig. Egy ilyen pusztító beruházásnak semmi keresnivalója nincs egy természetvédelmi területen. Egy felelős nagyvállalatnak már elkötelezetten azon kellene dolgoznia, hogyan alakítja át a működését úgy, hogy az ne rombolja tovább a természetet és az éghajlatot.

A lakott területtől pár száz méterre tervezett beruházás ellen tiltakozók múlt héten indított petíciójához eddig több mint 16 ezren csatlakoztak. A Greenpeace arra buzdít minden, Magyarország természeti értékeiért aggódó embert, hogy adják a nevüket az aláírásgyűjtéshez, ezzel segítve a tervezett természetrombolás megakadályozását.

Az Alaptörvény védelme alatt álló természetvédelmi területen a közérdek a természet védelme, rendelet mondja ki, hogy a bányászati célú kutatási tevékenység nem élvez elsőbbséget a nemzeti park részét képező területen – ahogy erre dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója is rávilágít.

A Greenpeace követelése, hogy az Őrség egész Európában kiemelkedően gazdag élővilágát, a gyönyörű tájat, a különleges településszerkezetet és az ott élő embereket ne veszélyeztesse a MOL. Alapvető szemléletváltás kell a nagyvállalatok részéről is, hogy megfékezzük a természet pusztítását és a klímaválságot. A változással nem várhatunk tovább. Az idő elfogyott.

Kapcsolódó anyagok:

Az ombudsman állásfoglalása az Őrségi Nemzeti Park területére tervezett gázkitermelésről

Nem érdekli a Molt a természetvédelem – védett területen fúrna kutat az Őrségben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás