Hirdetés

A Greenpeace belga aktivistái az ellenőrzést kijátszva a mai Forma-1 Belga Nagydíjon a Shell vállalati ügyfeleinek üzent a VIP szektorral szembeni lelátóról egy 20 méteres transzparenssel: „ARCTIC OIL? SHELL NO!” Az aktivisták egy másik csoportja átalakította a legendás Raidillon-kanyarban álló 80 méteres Shell hirdetőtáblát.

A Shell a fő szponzora az F1 Belga Nagydíjnak, milliókat fizet a hirdetésekért. Mielőtt a verseny elkezdődött, két Greenpeace-es siklóernyős bannerekkel körözött a pálya fölött, hogy szembesítsék a Shell barátait és részvényeseit a cég sarkvidéki terveivel.

Tony Martin aktivista az egyik lelátó tetejéről lógatott le egy hatalmas transzparenst. A mászás előtt ezt nyilatkozta: „Az F1 Belga Nagydíj minden évben a Shell nagy napja: eurók millióit költi a VIP-vendégek helyszíni szórakoztatására és arra, hogy a pályát körbeplakátoltassa a cég logójával. Csak egyvalamiről nem akar beszélni: a sarkvidéki mélytengeri olajfúrás rendkívüli kockázatairól. Úgy látszik, ez a mi dolgunk marad.”

Több olajtársaság érdekelt a sarkvidéki olajfúrásokban, a legfontosabb közülük a Shell. Mára a világ minden részéről emberek milliói csatlakoztak a mozgalomhoz, melynek célja a vállalat megállítása, ám a Shell ennek ellenére sem hajlandó feladni terveit.

Vanessa Hall a dísztribün tetejéről ezt üzente: „Ez a sport felvonultatja a mérnöki tervezés és a biztonsági intézkedések legújabb generációját; ezzel szemben a Shell az Északi-sarkon a Forma-1-es pilótáknál idősebb technológiát és eszközöket használ. A Shell azért kutat olaj után, mert a klímaváltozás miatt olvad a sarkvidék, így még többet akar abból az anyagból a felszínre hozni, amely az olvadásért leginkább felelős – ez őrültség!”

ARCTIC OIL? SHELL NO -- Forma-1 Belga NagydíjARCTIC OIL? SHELL NO — Forma-1 Belga Nagydíj

A Shell már 5 milliárd dollárt fektetett ebbe a sarkvidéket veszélyeztető programba. Azonban néhány komoly baleset – többek között megfeneklett fúrótorony és egy hajón kitört tűzvész – után a Shell az alaszkai partoknál leállította a munkálatokat. Ám terveiket nem adták fel: a cég a közelmúltban aláírt egy megállapodást a Gazprommal, hogy fúrásokat kezdhessenek a sarkvidék orosz területein – ahol a szabályozás megengedőbb és az olajkatasztrófák megszokottak.

Kumi Naidoo, a Greenpeace International igazgatója Amszterdamból követi a versenyt: „A saját életünkért kell versenybe szállnunk a Shellel, azzal a céggel, amely a sarkvidék olvadásában nem veszélyt, hanem üzleti lehetőséget lát. Minden F1 pilóta és rajongó tudja, hogy az olaj a pályán balesetveszélyes – a sarkvidéken ugyanez egyenesen katasztrófához vezethet. Reméljük, hogy amikor az emberek tudomására jut, mit tervez a Shell, csatlakoznak a sarkvidéket védők közel négymilliós mozgalmához.”
 


Az Északi-sarkon a jég folyamatosan olvad, az élővilág helyzete tragikus. Egyes olajvállalatok kizárólag az üzleti lehetőséget látják ebben: felelőtlenül folytatnák az olajkitermelést északon, ebben a lélegzetelállítóan tiszta és törékeny természeti környezetben, ahol egy szennyezés biztosan katasztrófához vezet.
Egy globális összefogással 1991-ben már elértük az Antarktisz 40 évre szóló védetté nyilvánítását. Segítséged most is nagyon számít!
Csatlakozz a mozgalomhoz, írd alá petíciónkat >>>

A belinkelt videót a Shell eltávolíttatta a youtube-ról. A vimeo-n viszont elérhető.
 

Miközben a verseny előkészületei tartottak, az érintett országok egyikeként a finn kormány deklarálta az Északi-sarkvidék védelmének fontosságát és törvénybe iktatta progresszív sarkvidék stratégiáját.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás