A rovat kizárólagos támogatója

Mi is hírt adtunk arról, hogy december 9-én a Greenpeace Magyarország megtámadta a Fertő Part nevű luxusberuházásra kiírt gyorsított közbeszerzési eljárást. Tegnap pedig a pályázatot kiíró állami cég visszavonta azt.

Úgy tűnik, mégsem kezdik el a szállodaépítést a Fertő tavon, mert a két hete, gyorsított eljárásban kiírt tendert visszavonta a beruházó állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A beruházó szempontjából eddig jól alakultak a dolgok, az építési engedélyekről döntő fideszes kormányhivatalon át is ment a tender, mint kés a vajon. A hatóságnak is megvolt a saját indoka, miért engedi megkezdeni az építkezést:

„(az) intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.” Magyarul azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet.

A  mostani visszavonás a hivatalos indoklás szerint azért történt, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

Háttérben a Mészáros birodalom munkagépei, előtérben a beruházó szerint veszélyes civilek. 2021 06 10. Fotó: Járdány Bence Greenpeace Magyarország

Mi persze jobban örültünk volna, ha azért vonják vissza, mert rájöttek, hogy a túlméretezett hotellel, apartmanházakkal, és az ezekkel járó több ezer tonnányi betonnal jóvátehetetlen károkat okoznának a Fertő világszinten is páratlan élővilágának, de azért így is örülünk- írta a zöld szervezet FB posztjában.

A botrányos közbeszerzési eljárásról, amely azzal érvelt, hogy az állatok zavaró jelenléte miatt kell minél előbb megkezdeni az építkezést, itt írtunk részletesen >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás