Hirdetés

Kívül-belül alaposan megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi műanyaghulladék-hasznosító üzeme annak a mostanra befejezett beruházás sorozatnak köszönhetően, amelynek keretében a vállalat 311 millió forint értékben hajtott végre komplex technológia-fejlesztést a műanyag fólia hulladékok hasznosításának hatékonyabbá tétele érdekében.

Összesen 311 millió forint értékű beruházáscsomagot valósított meg tiszaújvárosi üzemében a ReMat Hulladékhasznosító Zrt., amely a projekt végrehajtásához 155 millió forintot nyert el a hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztések segítésére kiírt GOP-2009-2.1.4/H pályázaton. A műanyaghulladékok feldolgozásával foglalkozó társaság által hivatalosan átadott fejlesztés legértékesebb részét egy új regranuláló gépsor beszerzése jelentette, amelynek üzembe állítása éves szinten 660 tonnával növelte meg a cég másodnyersanyag-gyártó kapacitását. További tevékenységbővülést eredményezett, hogy a ReMat csoport önálló leányvállalatot alapított Tácfol Kft. néven a Mídász 1 Műanyagipari Kft.-tól a közelmúltban megvásárolt táci fóliagyártó-üzem működtetésére, így a cégcsoport tevékenysége immár a hulladék előkezelésétől kezdve, a hasznosításon keresztül, a késztermék-gyártásig terjed.

Beruházás és termelésbővítés
Kívül-belül alaposan megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi műanyaghulladék-hasznosító üzeme annak a mostanra befejezett beruházás sorozatnak köszönhetően, amelynek keretében a vállalat 311 millió forint értékben hajtott végre komplex technológia-fejlesztést a műanyag fólia hulladékok hasznosításának hatékonyabbá tétele érdekében. A fejlesztés megvalósítását pedig az is segítette, hogy a vállalat 155 millió forint nyert a „Hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztések” segítésére kiírt GOP-2009-2.1.4/H pályázaton a beruházásra.

Megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi üzeme Megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi üzeme

Az október 26-án ünnepélyes körülmények között átadott fejlesztés részeként egy teljesen új – Erema típusú – regranuláló gépsort állítottak működésbe az üzemben, amelynek beszerzése önmagában mintegy 170 millió forintba került a ReMat Zrt.-nek. Az új gép kapacitása 600 kg/óra, amelynek révén a hulladékhasznosító vállalat éves szinten 660 tonnával fogja növelni termelését a tervek szerint, a lakossági szelektív gyűjtésből eredő hulladékok feldolgozásában gyakorlatilag megduplázva eddigi hasznosító kapacitását.
A megnövekvő mennyiségű lakossági eredetű műanyag hulladék előkezelésére a ReMat Zrt. egy új 300 kg/óra kapacitású vizes fóliadaráló és mosó rendszert is megvásárolt. A daráló a beérkező és előválogatott műanyaghulladékból 15-20 mm nagyságú ún. film darálékot hoz létre, amelyet a mosás után préseléssel szárítják, majd még finomabb szemcseméretűvé aprítják, előkészítve az anyagot a regranulálásra. Az új berendezések mozgatását és karbantartását pedig egy szintén újonnan beszerzett daru segíti.
A beruházás részeként tovább bővítették az üzem szennyvíz előkezelő rendszerét, így biztosítva a megnövekvő mennyiségű szennyvíz környezetvédelmi előírásoknak megfelelő történő előkezelését a szárazanyag vonatkozásában. Ugyancsak a kiegészítő beruházások közé tartozott száz darab görgős konténer beszerzése, amelyek a beérkező hulladék, és a kész másodnyersanyag tárolására szolgálnak. Emellett a vállalat egy új 600 kWh teljesítményű trafót szerelt fel, amely az üzem megnövekvő energiaigényének kielégítését biztosítja, miközben az energiahatékonyság növelése jegyében a válogatócsarnokot 8 cm-es belső hőszigeteléssel látták el, javítva a dolgozók komfortérzetét is.
„A magyarországi hulladékgazdálkodásban alapvető változások zajlanak, amelyek részeként egyre nagyobb hangsúly kerül a hulladékok szelektív gyűjtésére és anyagában történő hasznosítására. Ehhez kíván hozzájárulni a most átadott újabb fejlesztéssel a ReMat Zrt. is, amely az elkövetkező években tovább kívánja növelni a most korszerűsített tiszaújvárosi üzemében a hulladékból előállított másodnyersanyagok mennyiségét” – fejtette ki Olasz László, a ReMat Zrt. vezérigazgatója.

Felvásárlás és tevékenységbővítés
A technológiafejlesztéssel párhuzamosan jelentős tevékenységbővülést eredményezett, hogy a ReMat csoport a közelmúltban megvásárolta a felszámolás alá került Mídász 1 Műanyagipari Kft., táci fóliagyártó üzemét. A ReMat birtokába került épületek és gépek könyv szerinti értéke meghaladja a 800 millió forintot, az üzem működtetésére pedig a ReMat csoport önálló leányvállalatot alapított Tácfol Kft. néven.
„A táci üzem megvásárlásával és a Tácfol Kft. megalapításával a ReMat csoport tevékenysége tovább szélesedett, s immár a műanyag fóliák teljes életciklusát lefedi, a hulladékok előkezelésétől kezdve, a hasznosításon keresztül, a késztermékgyártásig bezárólag” – hangsúlyozta Olasz László. A ReMat Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a táci üzemben részben a lakossági szelektív hulladékgyűjtésből származó hulladékból Tiszaújvárosban gyártott regranulátumot használják fel alapanyagként a termeléshez, így lesz hulladékból termék a ReMat csoport munkájának köszönhetően.
A korszerű eszközökkel közvetlenül a gazdasági válság kirobbanását megelőzően felszerelt táci üzem havonta 400 tonna minőségi kész fólia gyártására alkalmas, bár a termelést csak fokozatosan futtatják fel az üzem nyáron történt újraindítását követően. Mindenesetre a tervek szerint jövőre a havi termelés már elérheti a 200 tonnát, amelyből 100 tonnát fog kitenni a ReMat tiszaújvárosi üzeméből ideszállított másodnyersanyag, s ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma is jelentősen nőhet a létesítményben.

Megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi üzeme Megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi üzeme

A ReMat-ról
A céget 1995-ben alapították meg TVK-ReMat Kft. néven a Tiszai Vegyi Kombinát területén, az üzemben képződő technológiai hulladékok begyűjtése és értékesítése céljából. A társaság 1997-ben kezdett el a műanyag hulladék feldolgozásával foglalkozni, ami 1999-től fő profiljává vált. Az időközben ReMat Zrt. névre váltó társaság tulajdonában lévő ReMat Slovakia a Slovnaft pozsonyi telephelyén keletkező technológiai hulladékokat kezeli, a szintén a ReMat csoportba tartozó rakamazi székhelyű Recplast Kft. pedig kizárólag sztreccsfólia feldolgozásával foglalkozik, míg az idén megalapított Tácfol Kft. fő tevékenysége a fóliagyártás. A cégcsoport forgalma 2010-ben megközelítette a 3 milliárd forintot, amelyből a – jelenleg 115 főt foglalkoztató – ReMat Zrt. 2,3 milliárd forinttal vette ki a részét, míg 2011-ben a csoportszintű árbevétel várhatóan el fogja érni a 3,5 milliárd forintot, amelyhez az idén 15 ezer tonna műanyaghulladékot feldolgozó ReMat Zrt. mintegy 2,5 milliárd forinttal járul hozzá.

Kapcsolódó anyagok:

A hulladék keletkezésének megelőzésére koncentrál a hulladéktörvény tervezete

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás