A rovat kizárólagos támogatója

A Felelős Gasztrohős Alapítvány által harmadszorra megrendezett termelő-étterem találkozó ékes bizonyítéka annak, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket. A szervezet 2015-ben indított Gasztro Randi nevű programjának célja, hogy elősegítse a párbeszédet és a beszállítói együttműködések kialakítását a hazai termelők és vendéglátóhelyek között.

A gasztrohősök 2015-ben két alkalommal rendeztek hasonló összejövetelt, amelyeken 15 étterem vezetője és 15 Budapest környéki termelő ismerkedhetett meg egymással. A találkozók eredményeként számos beszállítói szerződés köttetett meg, és van érvényben a mai napig. A programot akkor a sajtó „az egyik legjobb és leghasznosabb megmozdulásnak” nevezte a gasztronómiában.

„A külföldön egyre elterjedtebb farm-to-table (termőföldtől-az-asztalig) elven működő vendéglátóhelyek itthon is kezdik megvetni a lábukat; bár hosszú az út még odáig, hogy sok ilyen hely közül válogathassanak az étterembe járók. Szeretnénk elérni, hogy a séfek aszerint állítsák össze ételeiket, ami a saját termelői hálózatukban éppen kapható; a termelők pedig azokat a fajtákat termesszék, ami a saját földjükben a lehető legfinomabb, leginkább tápanyagdús lehet. Így kerülhet majd igazán finom, egészséges, szezonális élelmiszer a vendégek asztalára!” – mondta Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

Az október 19-i rendezvényen résztvevő vendéglátósok háromnegyede (75,4%) a hazai zöldségeket és gyümölcsöket kereste, de sokuk érdeklődött a magyar hús és tejtermékek (63,8%), illetve a fűszerek, lekvárok, szószok iránt is (49,3%). A termelők mellett ezúttal környezetbarát termékek forgalmazóival is megismerkedhettek a résztvevők: a HORECA szektorban használható környezetbarát csomagolóanyagok, tisztítószerek és hulladékkezelési megoldások kerültek bemutatásra.

Todoroff Lázár többi képe >>>

A találkozók hatékonysága érdekében minden kiállító (termelő és gyártó, forgalmazó egyaránt) előszűrésen esett át. A Fenntartható Vendéglátóhelyek és a Felelős Gasztrohős Alapítvány által támasztott követelmények között például a vegyszerek mellőzése, a szabadtartásos állattartás, a számlaképesség is szerepeltek. „Örülünk, hogy ilyen sok termelő, állattartó jelentkezett a felhívásunkra, és hogy ennyire sok vendéglátóhely törekszik arra, hogy hazai alapanyagokkal dolgozzon. Reméljük, a programsorozat által sikerül előmozdítanunk, hogy a vendéglátóhelyek minél inkább helyi, szezonális alapanyagokat használjanak; a termelőknek pedig egyre nagyobb legyen a felvevőpiacuk!” – mondta Horváth Boldizsár, a Felelős Gasztrohős Alapítvány beszerzési szakértője.

Az Alapítvány munkatársai egész évben várják olyan vendéglátóhelyek képviselőinek jelentkezését, akik szeretnének előnyt faragni a környezettudatos működésből, és segítik őket ötletekkel, javaslatokkal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek