A rovat kizárólagos támogatója
Gemenc Zrt. sajtóközlemény

A madárinfluenza vírus (AIV) és Nyugat-nílusi láz vírus (WNV) vadon élő madarakban való jelenlétét és az általuk okozott megbetegedések előfordulását monitorozó új rendszert hoztak létre szakemberek a „BirdPROTECT” projekt keretében. Célzott tudományos kutatás során Szerbia Vajdaság tartományában és Bács-Kiskun megye délnyugati részén, a Gemenc Zrt. működési területén történtek a mintavételek.

Az Európai Unió társfinanszírozásával, a Magyarország–Szerbia közötti Interreg–IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében létrejött projekt Magyarországon is rendszeres madár mintavételt biztosított 2021.06.01. – 10.31. közötti időszakban. Így összesen 58 madárfaj 676 egyedéből vettek mintát. Laboratóriumi vizsgálatra 1008 minta került, melyek közül 938 madárból származó, 70 pedig környezetből gyűjtött bélsárminta volt. Madárinfluenza vírus kimutatást mind az 1008 mintából, nyugat-nílusi vírus kimutatást pedig 913 mintából (a környezeti minták kivételével mindből) végeztek.

A mintagyűjtés a WNV és AIV kimutatására alkalmas garat/légcső tamponok, cloaca tamponok, friss bélsár, lőtt madarak fejmintái és elhullott madarak tetemei gyűjtésére irányult. A helyben kialakított infrastruktúra biztosította a mintavételt, minta kezelést, tárolást, minta adminisztrációt és a heti kétszeri mintaszállítást a Nébih budapesti állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába, ahol akkreditált módszerekkel elvégezték azok AIV és WNV kimutatására irányuló vizsgálatát. A folyamat során keletkezett adatok online a résztvevők rendelkezésére álltak, ezzel biztosítva a hatékony munkához szükséges nyomon-követhetőséget és átláthatóságot.

A szakemberek belső kontrol alapján megállapították, hogy valamennyi minta vizsgálatra alkalmas volt. Az összes minta AIV és WNV vizsgálata negatív eredménnyel zárult.  Mindez azzal magyarázható, hogy a járványidőszakok kivételével, a természetben cirkuláló kórokozók ritkán mutathatók ki jelentősebb mennyiségben a környezetből vagy az állati gazdafajokból. A potenciális gazdák túlnyomó többsége nem hordozza a kórokozókat, így kimutatásuk komoly erőfeszítést igényel. Magyarországon 2021 nyara kivételesen csendes volt a WNV és az AIV aktivitást illetően. A kora tavaszi esetek után csak november 9-én állapították meg újra a madárinfluenzát, az egyedüli WNV eseteket pedig augusztusban, a mintaterülettől távol a Hortobágyon mutattak ki három héjából. Az eltérő ökológiájú AIV és WNV egyidejű vizsgálata jól tervezett, az aktív monitoring pedig a szárazföldi és vizes élőhelyek eltérő logisztikai igényei ellenére is igen sikeres volt.

A teljes projektről 2022. március 30-án délelőtt zárókonferencián számolnak be a szakemberek a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön. Az előadásokból információkat kaphatnak az érdeklődők a mintagyűjtésekről, a minták laboratóriumi vizsgálati eredményeiről, és az összesített tapasztalatokról. A rendezvény nyilvános és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Nyitókép: légcső minta gyűjtése kifejlett barna rétihéja (Circus aeruginosus) gyűrűzése alkalmával Gemenc Zrt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás