A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A Fidesz egykori gazdasági igazgatója, Simicska Lajos tulajdonosi körébe tartozó Közgép Zrt. és a Strabag által alkotott konzorcium söpörte be a Mecsek–Dráva Hulladékgazdálkodási program egyik legjelentősebb részének munkáit is.

A múlt pénteken aláírt, 9,4 milliárdos szerződés értelmében a konzorciumnak három helyszínen (Kökény, Barcs, Marcali) hulladékkezelő központot kell létesítenie – tudta meg a HVG Papp Gábortól, a 313 Somogy, Tolna és Baranya megyei települést összefogó Mecsek– Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetőjétől.

Érdekesség, hogy amikor a konzorcium 2010-ben egyedüliként jelentkezett a Mecsek–Dráva program közbeszerzési pályázatára, azt – versenytársak hiányában – érvénytelennek kellett nyilvánítani. Ám a parlament nem sokkal későbbi törvénymódosítása után – amely törölte azt a rendelkezést, hogy egyedüli pályázó nem nyerhet – újra megindultak a tárgyalások. Az önkormányzati társulásnak ezt követően sikerült egymilliárd forintot lealkudnia a korábbi ajánlatból.

Az uniós támogatással megvalósuló program első – tavaly megkezdett – szakaszát, az átrakóállomásokat, hulladékudvarokat és gyűjtőszigeteket érintő közbeszerzést szintén a Strabag–Közgép konzorcium nyerte, így eddig összesen 11,6 milliárd forinthoz jutott a két cég. Közülük a Közgép úgy nyerhet folyamatosan uniós támogatásokból megvalósuló pályázatokon közbeszerzéseket, hogy tulajdonosi köre nem teljesen tisztázott. A hulladékprogramhoz kapcsolódik még egy több mint 5 milliárd forintos eszközbeszerzési tender is, amelyet várhatóan az év második felében írnak ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek