A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Befejeződött a szennyező anyagok elszállítása az egykori simontornyai bőrgyár területéről, amelynek során mintegy 12 milliárd forintos ráfordítással 260 ezer tonna hulladékot vittek el – közölte a kivitelező Simontornya 2009 Konzorcium.

A 2009-ben kezdett munkát a volt bőrgyár 35 hektáros területén végezték el, az elszállított hulladék 40 százaléka, több mint 100 ezer tonna a bőrgyártás során elszennyeződött talaj volt. Az Országos Környezeti Kármentesítési Program forrásaiból végzett projekt keretében elbontották a bőrgyár nagycsarnokát, a pakuratárolókat és a szennyvízátemelő épületet, az alattuk lévő szennyezett talajt pedig sárbogárdi és ozorai bányákból származó földre cserélték. A hulladékok között legjelentősebb mennyiségben krómtartalmú szennyvíziszap és nyersbőrhulladék volt.
A konzorcium közlése szerint a hulladékok elszállítása után helyreállítják a gyár területét, és folytatják a 2012. tavaszán elkezdett talajvíz-tisztítási programot.

A Simontornyán alkalmazott eljárással a fehérjetartalmú sókat, meszes, kénes, krómtartalmú cserzőanyagokat, oldószereket és pakurát, egyéb toxikus fémeket távolítják el a talajvízből. Ismertetésük szerint a kármentesítési terület határán, a felszín alatt gátakat építettek, és 10 kútból termelik ki a talajvizet, amit vezetékeken egy központi víztisztítóba szállítanak, majd a víz tisztítás után szikkasztórendszeren keresztül visszakerül a talajba. A víztisztító rendszert 2014 közepéig üzemeltetik – közölte a konzorcium.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek