Hirdetés

Az idei év madarának megválasztott széncinege fiókák is áldozatul estek a Sződliget melletti erdőben történt „ütemterv szerinti” fakitermelésnek. A motoros fűrészek április közepén a Rákos-patak menti Natura 2000-es területen zúgtak fel, s az erdőfelújítás jegyében az erdészeti hatóság engedélyével tarra vágtak egy erdőrészt.

"Sződliget egy békésen megbúvó kis község a Duna mentén. A határában folydogáló Sződ Rákos-patak egyik partja a DINP hoz tartozik, a másik partján Natura 2000 besorolású erdőterület van. Az ide látogatókat csodálatos szépségű, gazdag élővilág fogadja, sokféle a madár, virág, ritka lepke és teknős figyelhető meg a területen. Amikor legutóbb jártam Sződ Rákos patak környékén, elszomorító látvány fogadott. A patak mentén a fák nem borítanak árnyas lombsátrat a csobogó víz fölé, a fűrész martalékává váltak. A tűző napfényben megfakult tuskók árulkodnak az egykori erdőről. A tavasz üde virágillatába büdös benzinszag keveredik. A sződligeti önkormányzat tulajdonában lévő, a Nemzeti Parkkal határos, Natura 2000 besorolású erdőben, a madarak költési idejében – április 12 -én – irtják az erdőt! Csörlős traktor vonszolja a kivágott fákat, túrja a bokrokat, mindent eltipor, ami útjába kerül…
Szégyen a községre, szégyen a természetvédelemre, szégyen a hatóságokra, hogy vegetációs időszakban, amikor a madarak már fészkelnek, fakitermelésre engedélyt kiadtak. Ez a magyar természetvédelem megcsúfolása!" – írta levelében Dénes János a greenfonak.

A helyi természetvédők felháborodva tapasztalták a pusztítást, és szomorúan észlelték azt is, hogy a favágás miatt az eredeti helyükről más helyre telepített, eredetileg az MME börzsönyi csoportja által kihelyezett odúk közül kettőben elpusztultak a még alig néhány napos, csupasz, tollkezdemény nélküli madárkák. És nem csupán ez volt a kár. A traktorok által letaposott aljnövényzetben elpusztultak a feketerigó és más madarak fészkei, és gyakorlatilag eltűnt a Rákos-patak partján árnyat adó erdőrész. Ebben az időben nem szabad fakitermelést végezni, állítják, hiszen a vegetációs időszakban, amikor a fiókák már kikeltek, nem lehet megzavarni a megújuló természetet.
Erdőirtás Sződligeten Erdőirtás Sződligeten
Nem etikus, de április 30-ig törvényes a munka az üzemtervezett erdőknél – informált a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetője. Azt követően a zöldhatóságnak lépnie kell, ha ilyet tapasztal. Az azonban már törvénysértést vet fel, hogy a favágás április utolsó napjaiban nem csupán a Natura 2000-es területen, hanem a Nemzeti Park területén is folyt, a védett terület természetkárosítása miatt a DINP a zöldhatóságnál eljárást kezdeményezett az erdőgazdálkodóval szemben.

Amely nem más, mint Sződliget önkormányzata.

Egy januári képviselőtestületi határozat alapján kötött szerződést a polgármester egy vállalkozóval az „erdőfelújítást célzó fakitermelésre”, amely – a képviselők elé került előterjesztés szerint – április 31-ig (sic!) végezhető. A terv szerint a tájidegen fajok kivágása volt a cél, és őshonos fák, pl. nyárfák, éger ültetése. A fakivágásból származó bevételt pedig, a polgármester Sződliget honlapján közzétett közleménye szerint, a település útjainak rendbetételére és az új erdő telepítésére kell fordítani.

A képet mindenesetre árnyalja, hogy az amatőr és hivatásos természetvédők szerint gyakorlatilag tarvágás történt, és a megbízott vállalkozónak az önkormányzat a fával fizet az elvégzett munkáért.

Juhász Béla Sződliget polgármestere a település honlapján nyilatkozott.

További információk és megdöbbentő képek a Civilek Sződligetért Egyesület honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás