Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az elmúlt időszakban a 95 éves David Attenborough a természet legnagyobb történetmesélőjéből a világ lelkiismerete lett. A természetfilmes a Glasgow-i COP26 klímakonferencia előtt figyelmeztetett – immár sokadszor.David Attenborough jelenleg is természetfilmet forgat, de fontosnak találta, hogy újabb figyelmeztetést fogalmazzon meg a Föld jövőjével kapcsolatban a Glasgow-ban október 31. és november 12. között sorra kerülő COP26 klímakonferencia előtt.

Az elmúlt időszakban a 95 éves David Attenborough a természet legnagyobb történetmesélőjéből a világ lelkiismerete lett, és ebben a minőségében mondta a BBC-nek, hogy a gazdagabb nemzeteknek morális felelősségük, hogy segítsenek a szegényebbeknek. Ha ugyanis figyelmen kívül hagyják a problémáikat, az katasztrofális lenne.

Attenborough hangsúlyozta, amit a klímatudósok évtizedek óta mondanak, amiről ő is újra meg újra beszámol a dokumentumfilmjeiben, az nem téves riasztás. „És minden nap, amikor nem teszünk semmit ez ellen, kárba megy. A dolgok csak rosszabbak lesznek” – mondta. Utalt arra is, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a helyzetet, az erdőtüzeket egyszerinek gondolják.

„Ha nem cselekszünk most, túl késő lesz. Most kell lépnünk” – mondta a BBC szerint kissé dühös hangnemben Attenborough.

Az ENSZ vezető klímavédelmi tisztviselője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a globális biztonság és stabilitás összeomolhat, a migrációs válságok és az élelmiszerhiány pedig konfliktusokat és káoszt okozhat, ha az országok nem kezelik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A Klíma Átláthatósági Jelentés pedig arra figyelmeztet, hogy a világ 20 leggazdagabb országában gyors ütemben nő a karbonkibocsátás. A világ jelenleg 1,1 Celsius-fokkal melegebb az iparosodás előtti korszakhoz képest, és a hőmérséklet további növekedésének megakadályozása óriási kihívás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás