A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: greendex

A brit természeti helyek védelmére létrehozott jótékonysági szervezet szerint a szarvas- és fajd vadászatra fenntartott birtokok megadóztatása évi több millió tonna szén-dioxid megkötéséhez járulhatna hozzá, és segíthetné az Egyesült Királyságot abban, hogy minél hamarabb elérje a nettó nulla kibocsátás elérését.

John Muir Trust alapítvány azzal érvel, hogy a szarvasvadászatra fenntartott birtokok esetében a szarvasok és őzek olyan hajtásokat esznek meg, amelyekből egyébként szén-dioxidot elnyelő növények és fák nőnének. Más földtulajdonosok pedig intenzíven gazdálkodnak, károsítva a tőzeglápokat és kivágva az erdőket, amelyek egyébként megkötnék a szén-dioxidot.

A theguardian szerint megoldást jelentene a szén-dioxid-kibocsátási földadó kivetése – a birtokok földtípus és méret szerinti besorolásával. Minél kevésbé képes egy birtok megkötni a szén-dioxidot, annál nagyobb lenne az adóterhe. Ez arra kényszerítené a földtulajdonosokat, hogy jelentősen javítsák birtokuk üzemeltetését, ami hatalmas eredmény lehetne az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A szén-dioxid-kibocsátásra kivetett földadó hatása különösen Skóciában lenne érezhető, hiszen lakosságához képest rendkívül nagy földterülettel rendelkezik. Hat és félszer annyi földterület jut egy lakosra, mint Angliában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek