A rovat kizárólagos támogatója

Levegőszennyezés, zajszennyezés – az ombudsman a Nyugat – dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mulasztásáról és a hatóság munkájának alapkövetelményeiről.

Nem felelt meg az eljárás környezetvédelmi törvényben foglalt elővigyázatosság és megelőzés követelményének, az egészséges környezethez való jog sérelme miatt bepanaszolták az ombudsmannál egy vidéki nagyváros környezetvédelmi hatóságát. Szabó Máté a határértékeken belüli, a lakosság számára mégis elviselhetetlen szennyezések problémáját is felvetette.

Az alapvető jogok biztosa a vizsgálati jelentésében megállapította, hogy a környezetvédelmi hatóság eljárása során nem tett eleget a környezet védelméről szóló törvényben megfogalmazott elővigyázatosság és megelőzés elvének. Ezek olyan alapkövetelmények, amelyeket a környezetre ható bármilyen tevékenység megkezdése és folytatása során be kell tartani. A környezet védelméhez fűződő érdekeket a nemzetgazdasági tervezés, szabályozás, továbbá a gazdasági, terület- és településfejlesztési, illetőleg rendezési döntések, valamint a hatósági intézkedések során mindig figyelembe kell venni.

Ha a környezetvédelmi hatóság elmulasztja a környezetvédelmi előírások következetes és megfelelő érvényesítését, akkor a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme mellett az egészséges környezethez való jog sérelmét is előidézi. A biztos hozzátette, hogy a környezetvédelmi hatóság számára további kihívás a határértékeken belüli, ám az üzem környékén élő lakosság számára mégis elviselhetetlen kibocsátások kezelése.

A biztos felkérte az illetékes környezetvédelmi felügyelőség igazgatóját, hogy a levegő-tisztaság védelmével, valamint a zaj- és rezgésvédelemmel összefüggő hatósági eljárások során fokozottan érvényesítse a környezet védelméről szóló törvényben megfogalmazott alapelveket, valamint tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az engedélytől eltérő, illetve engedély hiányában végzett, környezetet veszélyeztető tevékenységeket a környezetkárosodás elkerülése érdekében megfelelően ellenőrizze és szankcionálja.

A jelentés itt olvasható.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás