A rovat kizárólagos támogatója

A városok egyre növekednek, ezzel párhuzamosan szerepük változik, új kihívásokkal kell megbirkózniuk, emellett azonban vonzóvá kell válniuk a növekedés fenntartása érdekében. Nem csak a városokat kell újraértelmezni, hanem a szociális kapcsolatokat is, hangsúlyozza a nemzetközi Smart City szakértő Carlos Moreno.

Az OzoneNetwork tegnap esti Egyenlítő c. műsorának vendége volt Carlos Moreno professzor, aki szerint egy várost nemcsak a technológia tesz okossá, hanem a társadalmi problémák iránti érzékenység is. Az, hogy egy város tud- e ,,okos” lenni abban is rejlik, képesek-e javítani az emberek életminőségén valamint abban, tudnak- e értéket teremteni a technológiai újításokat felhasználása közben.

Európa lakosságának több mint hetven százaléka városban él, ez pedig olyan problémákat szül, amelyekre a régi stílusú települések nincsenek felkészülve. Ezért a cél, világszerte felgyorsult a legújabb információs és kommunikációs technológiákat használó, olcsóbban és átlátható rendszerben működő települések létrehozása. Ennek része például az e-önkormányzati rendszer kialakítása, okos energiamérő eszközök telepítése, intelligens világítás, fényerő szabályozás megvalósítása, közösségi közlekedés járműparkjának valamint az elektronikus jegyrendszer kiépítése.

Az okos város 1.0 csakis a technológiai fejlődésről szólt, a mérnökök játszótereként gondoltak a településekre, melyeknek minden apró rezdülését mérni akarták, hogy az adatok segítségével szabályozzák azt. Az okos város 2.0 és 3.0-ban azonban már nemcsak a technológiai fejlesztésekkel akarják az emberek mindennapjait jobbá és könnyebbé tenni, hanem a városok összetett urbanisztikai-társadalmi problémáival foglalkoznak. Ez tehát a jövő, ami már most elkezdődött!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek