A rovat kizárólagos támogatója

A legfontosabb fatermékek (a hengeresfa, fűrészáru és falemez) globális termelése és kereskedelme az eddigi legnagyobb szintre bővült 1947 óta, mióta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nyomon követi az erdészeti statisztikákat.

FAO napokban megjelent legfrissebb adatai alapján rekordot döntött a fatermékek előállítása és kereskedelme 2018-ban; a nemzetközi kereskedelmi értéke pedig 11%-kal nőtt 2017-hez képest.  A leggyorsabb növekedést Észak-Amerika, Európa és az Ázsia és Csendes-óceán térség produkálta, melynek hátterében ezen térségek erős gazdasági növekedése áll.  A fűrészáru előállítása 2%-kal bővült globálisan 2018-ban, és a fűrészáru- és fatábla-előállítás is rekordot döntött. A fapép termelése és kereskedelme szintén 2%-kal emelkedett tavaly. 

Kína jelentősége növekedett mind a gyártói, mind a felhasználói oldalon, amivel átvette a vezetést az Egyesült Államoktól a fűrészáru terén. Az ország messze a legjelentősebb előállítója és felhasználója a fatábláknak és papírnak.

Bővülés a forgácslapok és OSB lapok piacán

Az építőiparban és bútorgyártásban népszerű forgácslapok és OSB fapanelek globális termelése mutatta a legnagyobb kiugrást a fatermékek között (25% és 13% a 2014-2018-as időszakban). Az igény ezen termékekre Kelet-Európában és Oroszországban volt a legerősebb.

2,03 milliárd köbméteres értékével csúcsot döntött 2018-ban az ipari hengeresfa-kitermelés, ami 5%-ot növekedett. Globális kereskedelme 7%-kal bővült (138 millió köbméterre), és Kína felel az import negyedéért. Új-Zéland átvette a vezető helyet Oroszországtól az ipari hengerfa exportőrök toplistáján. Ezzel szemben a papíripar 2%-kal zsugorodott globálisan. Európában és Észak-Amerikában stagnált a termelés, Afrikában és az Ázsia, Csendes-óceán térségben csökkent. A nyomtató és írópapír termelése 4%-kal esett 1996 óta nem látott szintre.

Fapellet boom

A fapellet előállítása hatalmasat bővült az elmúlt években, főleg az Európai Bizottság megújuló energia célkitűzései miatt. 2018-ban a globális termelés további 11%-kal nőtt 37 millió tonnára. Európa és Észak-Amerika felelt a globális termelés legnagyobb részéért, ám közben az ázsiai térségben 2014 és 2018 között megduplázódott a termelés.

Új adatok

Újdonság, hogy a FAO adattal szolgál az újrahasznosított fa visszagyűjtéséről és felhasználásról is, amiből 2018-ban több mint 27 millió tonna “fogyott”.

“Az új adat fontos a körforgásos biogazdaság nyomon követéséhez és a feldolgozott fatermékek életciklusának megértéséhez,” mondta Sven Walter, a FAO vezető erdőgazdálkodási szakértője.

Nyitókép: egy munkavállaló egy rakomány fát vizsgál meg a mexikói Quintana Roo-ban, Chetumalban.  Fotó: ©FAO L. Taylor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás