A rovat kizárólagos támogatója

Se koporsó, se fejfa. Csak Nagy-Britanniában már 360 öko-temető működik. Vannak közöttük orchidea-kertek, erdők, tengeri partszakaszok és egyszerű rétek is

A 81 éves korában elhunyt költőnő, Patricia Hemingway mélyen hitt a környezetvédelemben. Az 1970-es években a Föld Barátai mozgalom első tagjai közt volt. Fia máig emlékszik gyerekkorából azokra a tüntetésekre, amelyeken édesanyja és társai az atombomba betiltását, vagy a bálnák megmentését követelték.  Amikor a négy gyermekes, kilencszeres nagymamánál 2011-ben rákbetegséget diagnosztizáltak, megerősítette korábbi kívánságát: koporsó és sírkő nélkül temessék el, hogy ne szennyezze a bolygót, hanem eggyé váljon a természettel – írta az Independent.

Családtagjai így a zöld temetést választották, melynek lényege, hogy az elhunytat a lehető legegyszerűbb módon adják vissza a puszta, sokszor jelöletlen földnek.  A nagy és drága, keményfából készült koporsókat egyszerű, biológiailag lebomló dobozok vagy leplek helyettesítik. Nincsenek sírkövek, sírboltok, minimálisra csökkentik a sírhelyre utaló jelzéseket is. A holttesteket nem balzsamozzák be, így bomlásukkor nem mérgezik a talajt.

„A lényeg az ősi, elemi egyszerűség” – fogalmaz Ken West, A kézikönyv a természetes temetéshez című, 2010-ben megjelent munkájában.

West korábban egy temető igazgatója volt, és 1993-ban ő nyitotta meg Nagy Britanniában az első ilyen mezőt. Nagy sajtóvisszhangot kapott, és a kommentárok nem voltak túl barátságosak. Ma már 360 hasonló hely működik a szigetországban. Vannak közöttük orchidea-kertek, erdők, tengeri partszakaszok és egyszerű rétek is.

Íme egy zöld temető:

Patricia Hemingway-től egy 36 hektáros réten vettek végső búcsút, amely a Tithe Green Burial Ground nevet viseli, Calverton falu mellett. Már 933-an nyugosznak itt a földben, és további 2000 ember számára van még hely.  Semmi más nem jelöli az egyes sírhelyeket, mint egy kis palatábla a fű alatt, vagy egy facsemete. Minden mást, amit a gyászolók visznek, a virágcsokroktól a kis emléktáblákig, elszállítanak onnan a szertartás végeztével. Az emberi ténykedésre csupán egy sóderrel felszórt parkoló, és egy fából készült jelzőtábla utal.

A zöld temetéssel az emberek nemcsak a természetet kímélik meg, hanem szeretteiknek lehetőségük nyílik megszabadulni a hagyományos temetések túlzásaitól is.  A Hemingway-család például lemondott a halottas kocsiról, ők maguk szállították a holttestet a helyszínre, és lemondtak a hagyományos temetési szertartásról is. A zöld temetés hívei úgy gondolják, azzal, hogy a búcsúztatás módjáról az elhunyt szerettei gondoskodnak, az sokkal meghittebb és formalitásoktól mentes lesz.

„Voltak olyanok, akik zenével és tánccal köszöntötték utolsó útján az eltávozottat, mások pezsgőt bontottak, tósztokat mondtak, és minden koccintás előtt töltöttek a halottnak is”  – mesélte az Independentnek Steve Barnes, aki egy farmon rendezett be öko-temetőt. „Vannak, akik azt hiszik, hogy morbid munkám van. Egyáltalán nem. Azzal töltöm napjaimat, hogy hallgatom az embereket, akik szeretettel, őszinte szívvel mesélnek valakiről, aki már nincs itt.”

Az ilyen helyeken mások a temetőlátogatási szokások is. Vannak, akik csak kijönnek halottukhoz, leülnek mellé, és órákon át élvezik a természetet, de az sem ritka, hogy egy egész család megy ki piknikelni.
„Az emberek tisztaságra és békére vágynak” – mondja Steve Barnes.

Egy nottinghami genetikus, dr. Sally Pollard néhány hónappal 40. születésnapja előtt halt meg. Előtte kikötötte: nem szeretné, ha kislányuknak, aki akkor mindössze három éves volt, valami komor helyen kelljen őt meglátogatnia. Éppen ezért ragaszkodott ahhoz, hogy olyan helyen temessék el, ahol Scarlett futkározhat, jókedvű lehet. Azt is kérte, hogy ültessenek egy fát föléje. Mivel a város Robin Hood-fesztiválján férje, Tim játszotta a híres útonállót, ő pedig Mariant, Sally egy tölgyfát kapott, olyat, mint amilyen alatt a legenda szerint a szerelmesek találkoztak.

„A természetes a tökéletes megoldás” – mondja Rosie Inman-Cook, a brit természetes temetkezési helyek szövetségének igazgatója. „Jobb a Földnek, és jobb a családnak is. Még ha a temetkezési vállalkozók nem is rajonganak ezért a megoldásért, mert nincsen bennük akkora üzlet.”

Magyarországon az 145/1999-es és a 37/2009-es törvény rendelkezik a természetben történő temetkezés lehetőségéről. Jelenleg egyetlen ilyen hely működik, ez a Tata melletti Emlékerdő.

Itt az elhunytak hamvai egy természetes úton lebomló, komposztálódó urnában az előzetesen kiválasztott erdei emlékfa gyökereinél kerülnek a földbe.

A fánál lezajló temetési szertartás után az elhunyt neve, születési és elhalálozási ideje egy emléktáblán a fára kerül, és ha esetleg elpusztulna a növény, lehetőség van holtfaként meghagyni, vagy egy facsemetét ültetni a helyére-írta a szeretlekmagyarorszag.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek