A rovat kizárólagos támogatója

14 gyártótól összesen 30 terméket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete az International Consumer Research & Testing hálózat tagjaként külföldi laboratóriumban. Itt talál segítséget a környezetbarát választáshoz.

Vizsgálták többek között a készülékek mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyságát, energia – és vízfogyasztását, zajkibocsátását, valamint azt is, hogy átlagos használat mellett 10 év alatt mennyire romlanak el.

A vizsgált mosógépek ára széles spektrumon mozog 80.000 forinttól mintegy 300.000 forintig, az ár és a minőség között nem tapasztaltak egyértelmű összefüggést. A TVE nem talált olyan terméket, amelyik minden szempont alapján átlagon felül teljesített volna.

Nincs könnyű helyzetben a fogyasztó,
hiszen mérlegelnie kell, hogy számára mi a fontosabb: tartós legyen a mosógép, csendes, vagy pedig kevés áramot és vizet fogyasszon az évek során.

A TVE mosógép tesztjében az olvasó a saját szempontjai, igényei szerint szűrhet, és választhatja ki a számára megfelelő terméket.

Miközben 110.000 forint körüli összegért is találunk közepes tisztítási hatékonyságú, átlagos energia- és vízfogyasztású és közepesen tartós mosógépet, 265.000 fölött is van olyan termék, amelyik csak ugyanezt a szintet hozza. Mivel a mosógép nagy anyagi beruházást jelent a háztartásoknak, nem mindegy, hogy mennyire tartós darabot választunk.

A tartósság tekintetében mutatkozik a legnagyobb eltérés a készülékek között.

A teszt során laboratóriumi körülmények között azt szimulálták, hogy a készüléket 10 éven keresztül heti 3,5 alkalommal használjuk, és vizsgálták, hogy mennyire hibásodott meg. Mindössze 5 termék bizonyult az átlaghoz képest jóval tartósabbnak (a 0-tól 5-ig terjedő skálán 3,2 és 4,1 közötti pontot kaptak): ezek között találunk 81.000 és 275.000 forintos készüléket is. Miközben a 6 termék többsége energia és vízfogyasztás szempontjából is közepes vagy jó eredményt ért el, a mosási hatékonyságuk közepes vagy annál gyengébb, és ráadásul elég zajosak is.

Mivel egy mosógépet hetente több alkalommal is használunk, nem mindegy hogy mennyire pörgeti a víz- és a villanyórát. Mindössze 6 termék mutatkozott az átlaghoz képest víz- és energiatakarékosabbnak. Ezek között találunk 93.000 forintos és 265.000 forintos gépet is.

A teljes mosógépteszt megtekinthető a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek