A rovat kizárólagos támogatója

Sokkoló a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet 2000-es évi jelentése Erdélyről, ezen belül a Tisza veszélyeztetettségéről. A jelentés szerint 18 üzem szennyezi a folyót, ebből 13 Erdélyben található. A jelentés leszögezi, hogy a szennyezés fő oka egyszerűen a nemtörődömség, ami miatt Romániában ma a folyók teljes hosszának 3.900 kilométernyi szakasza halott.
A nagybányai Aurul okozta ciánszennyeződés után egyre több ajánlat születik a Tisza ökoszisztémájának helyreállítására. A magyar kormány az Európai Unióval együtt komoly erőfeszítéseket tesz, hogy kiszűrje egy újabb katasztrófa lehetőségét. A Greenpeace szerint azonban minden hiába történik, amíg a Tiszát illetve a Tisza mellékfolyóit szennyező nagyüzemek semmilyen érdeklődést nem mutatnak a szennyezések megszüntetésére. A környezetvédelmi szervezet jelentése rámutat, hogy a román hivatalosságok távolról sem hoztak minden ökológiai következménnyel járó balesetet nyilvánosságra. Mindössze egy héttel az Aurul- eset után, a szintén nagybányai Remin vállalat ciántartalmú szennyvizet öntött a Láposba, amely a Szamosba, ez pedig a Tiszába ömlik. A harmadik ketyegő ökológiai bomba Nagybányán a nehézfém-szennyeződéssel veszélyeztető Romplumb, a közelben lévő Borsabánya bányáiból pedig 20.000 tonna mérgező üledéket ömlesztettek a Visóba folyóba (ez is a Tisza mellékfolyója).
1999 decemberében Aranyosbányából több ezer köbméternyi, ciánt tartalmazó vegyszer jutott az Aranyosba, amely a Maroson keresztül szintén a Tiszába került. 1998 februárjában a zalatnai Ampelum kombinátból kiöntött kén- trioxid 47.000 hektár termőföldet égetett ki és 193 km-es szakaszon tönkretette a Maros élővilágát. A dicsőszentmártoni Bicapa üzemben 1999 decemberében bekövetkezett baleset nyomán a Maros vizének krómtartalma a megengedett szint húszszorosára emelkedett.
A Greenpeace-jelentés külön kiemeli az egyik legveszélyesebb gócpontnak számító kolozsvári Terapia gyógyszergyárat, a tordai Chimica-t és a nagyváradi Sinteza-t, amely a Sebes-Körös folyamatos szennyeződéséért felelős. Az említett erdélyi nagyüzemek elsősorban cianidokkal, ammóniával, ólommal és sósavval mérgezik a környezetüket, amelyek az embernél halálos betegségeket okozhatnak. A Greenpeace kutatói felhívták a figyelmet, hogy munkájuk számos akadályba ütközött a román hivatalosságok illetve az üzemek vezetőségei részéről.
Romániában a környezetvédelmi mozgalom még csak csíráiban létezik, a médiában meghúzott vészharangok hatására az első nagyobb környezetvédelmi megmozdulás ez év nyarára várható.
2001. április 23 frisshirek
Makkai Imola

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás