A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A közeljövőben 70 helyszínen 220 töltőoszloppal bővül a magyarországi nagyteljesítményű (legalább 150 kW-os) villanyautó-töltőhálózat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Miért kullog Magyarország Európa mögött a villanyautózásban?

Magyarországon jelenleg mintegy 30 ultragyors, legalább 150 kW teljesítményű töltőből vehetnek fel üzemanyagot az elektromos autók, legalábbis az egyelőre zártkörű Tesla Supercharger hálózatot nem számítva, amely 8 helyszínen több mint 80 töltőoszlopot jelent a Teslásoknak.

Hamarosan a meglévő infrastruktúra jelentős bővülése könnyíti meg a hosszabb utazásokat a villanyautósok számára, mivel három vállalati kezdeményezésű projektben mintegy 70 helyszínen épül ki további 220 korszerű töltőpont.

Ezen kívül a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 165 e-töltőállomást telepíthetnek a földi kiszolgáló járművek, a reptéri személyzet és vállalkozások számára.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) polgári-katonai kettős célú és alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól a tervezettnél korábban hozták meg a támogatási döntéseket. Magyarország a lengyelekkel holtversenyben a legtöbb nyertes pályázattal büszkélkedhet, öt hazai fejlesztési terv valósulhat meg, összesen több mint 11 milliárd forint értékben. Közülük négy a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő az ultragyors töltőhálózat bővítésével és a fővárosi repülőtér belső töltőinfrastruktúrájának kiépítésével.

A MOL 20 helyszínen összesen 56 db 150 kW teljesítményű töltőoszlopot, valamint 2 helyszínen 2 darab 350 kW teljesítményű tehergépjármű töltésére alkalmas töltőberendezést tervez telepíteni, az E.ON szintén 20 helyszínen összesen 80 db szintén 150 kW teljesítményű oszlopot tervez. A Shell 22 töltőállomáson telepítene ultragyors töltőket, helyszínenként minimum 2 db 150 kW teljesítményű töltőoszloppal. A Mobiliti és az e-Mobi a TEN-T törzshálózat magyarországi szakaszán az M0-s, az M1-es, az M3-as, az M5-ös és az M7-es autópálya szakaszokon 10 helyszínen telepít ultragyors elektromos töltőket.

 

e-autó töltő Székesfehérvár

Az elektromosautó-töltőkön kívül a kettős célú mobilitási projektben öt dunántúli vasútvonalon tizenegy állomás infrastruktúra-fejlesztésének előkészítése valósul meg a katonai egységek és eszközök hatékonyabb, gyorsabb mozgathatósága érdekében. A beruházások egyúttal a polgári személy- és áruforgalom színvonalának emelését is szolgálják – olvasható az ITM közeményében.


Miért kullog Magyarország Európa mögött a villanyautózásban?

Még mindig nagyon kevés villanyautó van Magyarországon, de ez nem is csoda, ha megnézzük, mennyibe kerül a cégeknek egy töltőoszlop felállítása, vagy mennyire drága bármilyen új villanyautó, milyen szűkös az állami támogatás, és eközben nem opció egy olyan olcsó, használt villanyautó sem a családok zömének, amely mellé kell még egy másik benzines vagy dízel is. Az Alapjárat.hu vendégszerzője, Kövi Róbert mérnök-közgazdász írása.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás