A rovat kizárólagos támogatója

Csapdákkal élve fognak be galambokat a fővárosban, hogy aztán sólymokkal etessék meg őket. Mindezt az egyik önkormányzat jóváhagyásával végzi egy cég. Az akció célja, hogy csökkenjen Budapesten a galambpopuláció.

Több galamb­befogó csapdát helyezett ki a főváros VIII. kerületében egy vállalkozás. Élve fognak be galambokat, amelyek aztán sólymok táplálékává válnak.
– Kísérleti jelleggel, a józsefvárosi önkormányzat jóváhagyásával végezzük ezt a három hónapig tartó befogást, amelynek a végén látható eredményre számítunk, vagyis a lakók is érezhetően kevesebb galambbal találkozhatnak a Blaha Lujza téren és annak tágabb környezetében – mondta a Borsnak Mike Bálint, az Animal X Bt. ügyvezetője. Szerettük volna megtudni, mennyi madarat ejt fogságba egyetlen csapda, illetve hány darabot helyeztek ki ezekből, ám az ügyvezető szakmai titokra hivatkozva nem kívánt erre válaszolni.
– Nézzék, több cég is foglalkozik hasonló munkával, ezért nem kívánok többet elárulni. Annyit azonban elmondhatok, a befogás első eredményét hétfőn ellenőrizzük – tette hozzá a cégvezető, aki azt is elmondta, hogy a befogott állatokat solymászegyesületeknek adják át. Vagyis a ragadozó madarak fogyasztják majd el a fogságba esett galambokat két hét karantén után. Ez az idő arra kell, hogy kiderüljön, nincs-e a madaraknak valamilyen betegségük, ami a sólymok egészségét is veszélyeztetheti.

Az eljárás sokakat fölháborít, mondván, minek megölni az állatokat, bizonyára más megoldást is lehetne találni.

– Erkölcsileg és emberileg is elítéljük ezt a módszert, ám mivel a galamb apróvad, a törvény szerint irtható – mondja Mayer Veronika, a Cerberos Állatvédő Egyesület alelnöke, aki szerint madarakkal foglalkozó tudó­sokat kellene megkérdezni az ügyben, és talán a galambok születésszabályozása is emberibb módszer lenne, mint az egyedek megetetése más madarakkal.

A galambokat amúgy nem élve kapják meg a ragadozó madarak, mindezt megerősítette egy Borsnak nyilatkozó solymász.

– Nem titok, kapcsolatban állunk ezzel a céggel, amelytől már jó néhány galambot kaptunk – mondja Zátonyi László. A Magyar Solymász Egyesület fősolymásza szerint soha nem élve, hanem megpucolva adják a sólymoknak a galambokat. – A galambokat a solymászok vágják le, és gyakran lefagyasztják, ugyanis egy sólyom napi fél, maximum egy galambot fogyaszt el. Megpucolni azért szoktuk, hogy ne kelljen rögtön takarítani a sok toll miatt a madarak ketrecét. Egyébként a sólymoknak a vadonban is természetes tápláléka a galamb, ezen felül még kisebb apró madarakat fogyasztanak – tette hozzá a fősolymász.

 

Csapdákkal tizedelik a pesti galambokat

Komfort, fullextra, kaja, pia, haverok. Populációt menedzselnek, nem irtanak, mégis feljelentik a csapdák állítóit. Ami ugyanis az egyiknek repülő patkány, a másiknak házikedvenc.

Kedves olvasó, soroljon fel öt agresszív állatot! Megvan? Na mibe, hogy benne van az oroszlán, esetleg a cápa, illetve ha ön kreatívabb, a csótány vagy a kullancs. És mibe, hogy nincs benne a városi galamb.

A galambrajok, hiába legalább annyira részei Budapestnek, mint a széttöredezett díszburkolat – szinte észre sem vesszük őket – az egyik legagresszívebb faj, legalábbis ami a városba szokott állatokat illeti. A parlagi galamb – ez a hivatalos neve – szívós, kreatív, kártékony és lehetetlen végleg elijeszteni, ha egyszer megtetszett neki egy hely. Ebből a fajból képzik a postagalambokat is, azaz bárhonnan visszatalálnak otthonukba, ami Budapesten jó eséllyel a Blaha Lujza tér.
Részletek: a hir24 a tetőn >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek