Hirdetés

A dömösi madármentő csapatát egy Somogy megyei községből keresték meg, hogy szedjék le a gólyafészket, mert félnek, hogy a hamarosan érkező vándormadarak koronavírust hoznak magukkal. Káosz a fejekben.

A legutóbbi információk szerint a Föld csaknem hatvan országát érinti a rohamosan terjedő koronavírus, melytől talán már csak a pánik nagyobb a világban.

Márton András madármentő a Sokszínű Vidéknek mesélte el, hogy két napja egy Somogy megyei faluból azzal keresték meg a csapatát, hogy távolítsák el a kistelepülés egyetlen gólyafészkét, amely egy játszótér közelében van, mert a hamarosan hazatérő gólyák koronavírust, vagy más fertőzést hozhatnak. Márton szerint a somogyiaknak nincs okuk azt feltételezni, hogy a gólyák vagy más vándormadarak veszélyt jelentenének a lakosságra vagy a környék gyerekeire.

A sorok között ugyanazt az esztelen, zsigeri pánikot, a nem kontrollálható rettegést olvastam, ami miatt a rémült emberek üresre vásárolták az elmúlt napokban a boltok polcait, hogy legyen otthon mit enni, mert itt a világvége. Írtam egy részletes, magyarázó és remélem megnyugtató választ a somogyiaknak, hogy nyugalom: a gólya nem hoz koronavírust, de mást sem. Nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól. Nem kell tőlük félni, a fészkeiket nem kell leverni a pánik miatt. Meg egyébként se – írta a szakember a lapnak.

A madármentő megnyugtatta válaszlevelében a helyieket, nincs okuk ugyanis az aggodalomra. Mint fogalmazott: először is a gólyák, fecskék nem Ázsiából, hanem Afrikából érkeznek hozzánk. Jó tudni azt is, hogy a madarak útja hosszú hetekig tart, így ha bármelyik meg is betegedne útközben valamilyen betegségben, akkor az állat legyengül, esélye sincs hazajutni és útja közben elpusztul. “A lappangási idő messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük”, a gólyától félni fölösleges, attól pedig – tette hozzá-, hogy koronavírust hoz, a tudomány jelenlegi állása szerint nem kell tartani.

Nyitókép: illusztráció

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás