Hirdetés

Kina is felpörgeti a nonstop naperőművi kapacitását. Rákapcsolták az áramhálózatra az ország első sóolvadékos naperőművét – jelentette be a kivitelező vállalat. Nevadában Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a világ legnagyobb naperőműve – az atomnál olcsóbban.

A Tianjin Binhai Concentrating Solar Power Investment közlése szerint az erőmű teljesítménye 50 megawatt, és az északnyugat-kínai Kanszu tartomány, Akesai nevű járásában építették meg. A koncentrált napenergia technológiának az a lényege, hogy tárolni tudják a napenergiát. A tárolást a nagy hőkapacitású kálium- és nátrium-nitrát sók megolvasztásának révén oldják meg: a sóolvadékban eltárolt hő segítségével bármikor, éjszaka és felhős időkben is, meg tudják hajtani az áramot termelő turbinákat.

Ez a technológia a megújuló energiaforrások ideális alkalmazását jelenti olyan nagy energiaigénnyel bíró országok számára, mint például Kína.  A kínai országos energiahivatal szeptemberben húsz épülő naperőműről számolt be, köztük volt az Akesaiban létesített erőmű is. (MTI)

Sóolvadékos naperőmű termeli az áramot Kínában
Forrás: Europress / Getty

Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk

Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk

A világ legnagyobb napenergia projektje nonstop elektromos áram biztosítására lesz képes, ami 1 millió amerikai lakos energiaellátását fogja fedezni. Olcsóbban, mint az atom. Na erre mit lépne a fideszes zseni: L. Simon László?

A verseny a világ legnagyobb napelem telepének megépítése körül egyre gyorsul. Most a kaliforniai telephelyű SolarReserve energiacég egy fókuszba koncentrált napelem telep nevadai felépítésének tervét jelentette be, amely kategóriáján belül a valaha volt legnagyobbnak számítana.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás