Hirdetés

A BBC dokumentumfilmet forgatott egy kutatócsoportról, akik az Ausztrália melletti Lord Howe szigeten mentenek tengeri madarakat. És hogy mitől mentenek? Hát attól, hogy halálra egyék magukat műanyagszeméttel.

Ezek a madarak ragadozók, magyarázták a biológusok. Mindent megesznek, ami eléjük kerül, és egyszerűen képtelenek megkülönböztetni a tengerben található műanyagot a nem műanyag zsákmánytól. Ráadásul a felnőtt madarak – élelemnek gondolva a műanyagszemetet – még vissza is viszik azt a fészkükbe a fiókáiknak, hogy azzal etessék őket. Ez viszont azt jelenti, hogy a fiókáknak úgy kell felnőniük, hogy tele van a gyomruk műanyaggal, és így nem jutnak elegendő tápanyaghoz.

A biológusok ezért most azt csinálják, hogy amikor a fiókák elhagyják a fészket, megfogják őket, és kimossák a gyomrukat, lényegében felöklendeztetik velük a műanyagot. “Egyszerűen sokkolt, hogy milyen sok tud kijönni egy fiókából” – mondta egyikük, Liz Bonnin a BBC-nek.

Volt, hogy 90 darabot öklendezett fel egy, de találtak olyan – már halott – madarat is, amelynek a gyomrában 250 darab műanyagdarab volt. Ruhacsipeszek, fogkefék, csupa olyan dolog, amelyek helyett akár sokkal természetbarátabb anyagokból készült eszközöket is lehetne használni. “Nagyon várom már azt az időt, amikor nem kell műanyagcsipeszeket kihúznom bébimadarak gyomrából – remek lenne” – mondta az egyik kutató, Jennifer Lavers-írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás