Hirdetés

Hiába a dagadó botrány, úgy tudni, az új földosztásokon tényleg elvérzik az ország tán legnagyobb biogazdasága. Az érintett mellett megszólaltattuk az előző és a mostani földművelési államtitkárt, valamint a szocik főagráriusát. Rágalmazási per körvonalazódik.

Április végén már hírt adtunk arról, hogy létezik egy Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nevű vállalkozás, ami 1992 óta az államtól bérelt 453 hektáron (ez nagyjából ezer futballpálya mérete) gazdálkodik műtrágya és vegyszerek nélkül. A tulajdonosok ökológiai mintagazdaságot építettek, külföldi pénzt szereztek hozzá, népfőiskolát alapítottak és üzemeltetnek, fiatalokat küldenek dániai ösztöndíjra. Tevékenységük nyitott: akinek kedve van, bejelentkezhet egy látogatásra; élt ezzel a mindenkori földművelési tárca is, s vitte büszkélkedni a külföldi delegációk sorát.

A sikersztori azonban hamarosan minden bizonnyal véget ér.

A jelenleg épp nonprofit kft. formában működő mintagazdaság földhaszonbérleti szerződése októberben lejár. A Nemzeti Földalap (NFA) időben, már tavaly ősszel pályázatot írt ki a 453 hektárra. A területet tíz egységre bontották, így a kishantosiaknak tíz pályázatot kellett benyújtaniuk ahhoz, hogy megtarthassák az általuk használt birtokot. Nagy meglepetésre az összes parcellát elbukták, vagyis föld nélkül maradtak. A tíz táblát nem mellesleg tíz különböző pályázó nyerte el, egyikük a helyi Mezőfalva polgármestere (komplett lista itt).

Az NFA elnöke úgy nyilatkozott, hogy „a pályáztatás jogszerűségéhez nem férhet kétség”, hiszen a kft. „nem olyan színvonalú pályázatokat nyújtott be, amelyekkel meggyőzte volna a bírálókat”. Ami, ismerve az előzményeket, meglehetősen abszurd érv. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az új bérlők vélhetően szakítanak a biogazdálkodással, így a terület az első műtrágyázás, permetezés után elveszíti bio mivoltát.

Forrás és részletek >>>

Adalékok a történet hátteréhez
.
Ki áll az ökogazdálkodás likvidálása mögött?

9000 hektáros oligarcha tenné tönkre a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás