A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségében Emilia-Romagna tartományban a szárazság okozta vízhiány miatt. A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett. Több mint 50 éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén. Megrémültek a kutatók a tengertől

Parma és Piacenza polgármestere kérte a vészhelyzet elrendelését, miután a vízkészletek elégtelennek bizonyulnak a nyári kánikulában egyre növekvő vízigény kielégítésére. A nyári szezonban több vízre lenne szükség a térségbe érkezett turisták miatt is, akiknek szintén alkalmazkodniuk kell a víz adagolásához. Erről a helyi önkormányzatok döntenek: szükség esetén bizonyos napszakokban teljesen elzárhatják a vízszolgáltatást, vagy páros-páratlan napok szerint működtetik. Van, ahol a lakossághoz tartálykocsikkal visznek vizet.

Parma és Piacenza térségében 2016 ősze óta alig hullott csapadék. Emilia-Romagna agrártermelői szövetsége jelezte, hogy a vízhiány miatt teljes kiszáradás fenyegeti a zöldség- és gyümölcs-ültetvényeket, a napraforgótáblákat, a szőlőket, és súlyos gondokat okoz az állattenyésztők számára is. A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint Emilia Romagnában 20 millió köbméternyi víz hiányzik, ami a Comói-tó vízmennyiségének felel meg. Az olasz kormány bejelentése szerint 8,6 millió euróval segítik Parma és Piacenza vízellátásának biztosítását, valamint víztartalékuk megteremtését.
Kritikus a helyzet Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban, valamint Szardínia és Szicília szigetén, amelyekben szintén kozlátozták a vízhasználást. Szardíniában 1922 óta nem esett ilyen kevés csapadék, a sziget egyes vidékein 90 százalékkal kevesebb víz van a tározókban mint a nyári időszakban lenni szokott. Hasonló a helyzet Szicíliában, ahol a számítások szerint több mint 80 millió köbméter víz hiányzik. Venetóban majdnem teljesen kiszáradt az Adige-folyó, nyolc hónapja alig esik Friuli-Venezia Giuliában. A meteorológiai előrejelzések szerint az olaszországi kánikula a következő napokban fokozódik, ami tovább súlyosbítja majd a vízhiányt.

Virginia Raggi római főpolgármester is vízhasználati korlátozást rendelt el a főváros egész területén, amely egészen szeptemberig érvényes. Ennek értelmében köz- és magánterületen is csak a szükséges vízmennyiséget szabad használni, korlátozni kell többek között a közkertek és parkok öntözését, a járműmosást, az uszodák vízcseréjét. A rendelkezés nem vonatkozik a háztartások és egészségügyi intézmények ivóvíz-használatára, valamint a köztisztasági célokra használt vízre sem. A vízkorlátozás tiszteletbentartását a városi rendőrség és a római vízszolgáltató ellenőrzi. Kiszáradás fenyegeti a Rómához közeli és a főváros természetes víztározójának számító Braccianói-tavat, amely mindenkori legalacsonyabb szintjére süllyedt.

aszály Spanyolország

Több mint 50 éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén.

Ana Casals, a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) szóvivője az El País című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a két napja véget ért meteorológiai tavasz átlagos hőmérséklete 15,4 Celsius-fok volt, 1,7 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Mint mondta, márciusban 0,9, áprilisban 1,9, májusban pedig 2,4 Celsius-fokkal mutattak a normálisnál magasabb értéket a hőmérők. A legmelegebb tavaszi napon, május 24-én 37,6 fokot mértek a galíciai Orense városában. A szakember csodálkozásának adott hangot, hogy ilyen tendencia mellett bárki kétségbe vonhatja a globális felmelegedést.

A dél-európai országban a tavasz nemcsak meleg, de száraz is volt. A március és május közötti időszakban átlagosan négyzetméterenként 133 liter eső esett, ami 23 százalékkal kevesebb az ilyenkor megszokottnál. A meteorológusok ezek alapján nagyon meleg nyárra, az átlagosnál fél-egy fokkal magasabb átlaghőmérsékletre számítanak Spanyolországban – olvasható az újságban. Az első nagyobb nyári hőhullám már el is érte az országot, csakúgy, ahogy Európa jelentős részét. Több országban rekordokat döntögető hőség tombol, Spanyolországban 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel várhatóan vasárnapig marad a kánikula.

Megrémültek a kutatók a tengertől

Drámai mérteket öltött a tengervíz felmelegedése a Ligur-tengerben, az átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok körül van, ami öt fokkal magasabb, mint a június középső harmadában eddig mért átlag – írta a La Stampa a liguriai meteorológiai szolgálatra hivatkozva. Egyes helyeken akár a 30 fokot is eléri a vízhőmérséklet, ami korábban a Földközi-tengerben nem fordult elő. A kutatók szerint ma még beláthatatlanok a klímaváltozás következményei. Ezen a nyáron biológusok és vegyészek fogják megvizsgálni a tengervizet, hogy pontos képet kapjanak arról, mit okoz a Ligur-öbölben a globális felmelegedés. 

A szakértők a Földközi-tenger felmelegedésének a halászatot és egyes korallfajokat sújtó hatásaira figyelmeztettek. Az elmúlt években már mintegy hatszáz trópusi halfaj szaporodott el a Földközi-tengerben. Az éghajlatváltozás Földközi-tengert károsító következménye, hogy nyaranta egyre gyakoribb a medúzainvázió.

Nő a gyilkos hőhullámok gyakorisága

Nő a gyilkos hőhullámok gyakorisága

Ha a jelenlegi ütemben növekszik a károsanyag-kibocsátás, akkor a századfordulóra négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie. A január – május közötti globális átlaghőmérséklet a 2. legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének megkezdése óta. A jelenlegi rekordot tavaly mérték. Brutális forróság van Kaliforniában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás