Hirdetés
greenfo/MTI

A kipusztulással fenyegetett állatfajok spermabankját nyitották meg Tokióban, ahol az értékes anyagot a liofilezés, azaz a fagyasztva szárítás és víztelenítés technológiájával konzerválják. Az intézet kutatócsoportjának sikerült két veszélyeztetett főemlős és egy zsiráffaj spermáját tárolni az új módszerrel.

A tudósok a spermát vegyítették a konzerváláshoz szükséges folyadékkal, majd az oldatot liofilezték, vagyis fagyasztva kiszárították és víztelenítették. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy négy Celsius-fokon tárolják az anyagot. Kaneko kutatócsoportjának már sikerült ezzel a módszerrel patkány- és egérspermiumot konzerválnia, a spermiumok így öt évig kelthetők életre. Nem volt szükségük a hagyományos, nagyobb felszerelést igénylő folyékony nitrogénes módszerre.

"Genetikai információhoz is könnyebben jutunk így, és segíthetünk megmenteni a veszélyeztetett fajokat. Emberi spermát még nem konzerváltunk ezzel az eljárással, de ezt a lehetőséget is fel lehet tárni a jövőben" – közölte Kaneko Takehito biológus, a kutatás vezetője, aki szerint talán ma álomnak tűnik, de ezzel a módszerrel az űrbe is elküldhető a genetikai információ. Ha úgy esne, hogy a földieknek sikerülne más bolygókat meghódítani, ezzel az eljárással állatok is benépesíthetnék az új élőhelyet.

Az új módszerrel korlátozott ideig szobahőmérsékleten is tárolható a spermium, azaz például természeti csapás okozta áramszünetet is túl tud élni. Kaneko azt tervezi, kutatócsoportja a jövőben a petesejtek konzerválásához is alkalmazza a liofilezést.

Kapcsolódó anyagok:

Késik az elefántspermabank

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás