Hirdetés

Évek óta heves viták folynak a modern élelmiszer- és kozmetikai ipar által előszeretettel használt pálmaolaj környezeti hatásairól, Srí Lankán viszont most teljes mellszélességgel beleálltak a tiltásba. A helyettesítő kókuszpálma-ültetvények még környezetkárosítóbbak.

A kormány azt tanácsolja a gazdálkodóknak, hogy kaucsukfát vagy más „környezetbarát” terményt adó növényt ültessenek az olajpálmák helyére. Ez azért érdekes megfogalmazás, mert környezetvédelmi szempontból az a kérdés, hogy vágnak-e ki erdőt egy ültetvény kedvéért, nem az, hogy utána mit termesztenek az adott területen. Ahogy egy helyi elemző az amerikai hírügynökségnek elmondta, Srí Lanka a kókuszolaj egyik legfontosabb termelője, de a pálmaolaj veszélyezteti az előbbi ágazatot.

Az ország eddig évente 200-250 ezer tonna pálmaolajat importált, amelyet főleg főzéshez használtak a srí lankaiak, és ha a tiltás érvényben marad, akkor ezt mással kell helyettesíteniük. A tiltás fenntartásával azért lehetnek problémák, mert a Világkereskedelmi Szervezet szabályai szerint nem lehet alapos indok nélkül megtiltani egy termék importját.

pálmaolaj kinyerés Kamerunban

Az Egyesült Államok például azért állította le az importot a második legnagyobb malajziai termelőtől, mert a hírek szerint kényszermunkát alkalmaztak az ültetvényein. Az EU pedig azért vezeti ki a bioüzemanyag-komponensek közül a pálmaolajat, mert a hatalmas olajpálma-ültetvények fenntarthatatlan módon működnek.

A G7 szerint az olajpálma miatt tényleg hatalmas erdőterületeket vágtak ki, elsősorban Délkelet-Ázsiában, de egyáltalán nem biztos, hogy a fenntarthatóság szempontjából jó ötlet a pálmaolajat kókuszolajra lecserélni, sőt. Ahogy korábban írtuk, a kókuszpálma-ültetvények messze a legtöbb állatfajt sodorják a kihalás szélére, sokkal többet, mint a pálmaolaj földjei, ha a termelt olaj mennyiségének arányában nézzük.

Nyitókép: Indonéz pálmaolaj ültetvény. fotó Daniel Beltrá/Greenpeace

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás