A rovat kizárólagos támogatója

Színművészek, tudósok, szakemberek, környezetvédők, aktivisták, dél-pesti lakosok aláírásával elindult a „stadion helyett PARKOT a Duna-partra” petíció az aHang.hu felületén. Csatlakozz Te is, ha nem akarsz értelmetlen stadiont.

Az aláírók 4 pontban fogalmazták meg kéréseiket, melyet Orbán Viktornak és a magyar kormány tagjainak címeztek.

  1. A kormány ne építsen stadiont a ferencvárosi Duna-partra.
  2. Hatalmas épületek helyett park létesüljön a kormány támogatásával a pesti Duna-part egyik utolsó még beépítetlen területén.
  3. Az így felszabaduló mintegy 200 milliárd forintból a kormány azokat az embereket, családokat és vállalkozásokat támogassa, akik a koronavírus-járvány miatt kilátástalan helyzetbe kerültek.
  4. A budapesti egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére a kormány biztosítson forrást.

Az indoklásban részletesen kifejtik, hogy a járvánnyal új időszámítás kezdődött. Így különösen fontos ismét feltenni a kérdést: a stadionépítés-e a közpénzek fölhasználásának legbölcsebb, leggazdaságosabb és legemberségesebb módja? Az aláírók azt javasolják, hogy a stadionra szánt mintegy 200 milliárd forintot a kormány az egészségügy megerősítésére, a munkahelyek védelmére, és a járvány nyomán kibontakozó szociális válság kezelésére fordítsa.

Kérésük sarkalatos pontja, hogy az egyre sűrűbben lakott városrészben élőknek stadionok és újabb beépített zöldfelületek helyett közparkokra, rekreációs célú, ingyenesen használható közösségi terekre van szükségük. Így a kormány létesítsen parkot ezen a területen. A stadion a hozzá épülő utakkal, parkolókkal a Duna déli szakaszának egyetlen közparkká alakítható szabad területét foglalná el.

PETÍCIÓ ALÁÍRÁSA ITT >>>

Alábbi linken néhány gyakran felmerülő kérdésre adunk választ. Miért nem foglalkozik a petíció az atlétikai vébével? Mi történik most a területen? Miért nem nevesíti a petíció a 4. pontban azt a fővárosi feltételt, hogy 2020-2024 között a kormány adjon 50 milliárd forintot a fővárosi egészségügy fejlesztésére? Mi a válasz arra, hogy ha nem stadion lesz, akkor magán lakópark épül majd itt?

Az alábbi drónvideót az adatkutyák csoport készítette.

Üdvözlettel,

Borbás Gabriella, Kiss Györgyi, Mészáros Szilárd, Nemesné Singer Edina
a szervezők, aláírók nevében

Email: stadion.off@gmail.com

Nyitókép: Hajdani VITUKI terület, a tervezett atlétikai stadion 2020 május 10. forrás: adatkutyák csoport.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek