A rovat kizárólagos támogatója

Fűre lépni szabad. Tegnap délután lazán töltötte meg több száz ember a budapesti Szabadság tér felét, ahol Karácsony Gergely, illetve az összefogott ellenzék pártjai (MSZP, DK, Párbeszéd, Momentum, LMP, Jobbik, és civil szervezetek) tartották kampányindító rendezvényüket. „A hatalom embereinél mindig erősebb az emberek hatalma.”

A rendezvényen mind a 23 kerületi polgármesterjelölt saját standján találkozott az érdeklődő szavazóival. A nagyszínpadon a programot Szalay Krisztina írónő, színész és rendező nyitotta meg beszédével, amelyben elmondta, hogy hisz Karácsony Gergelyben, és felkérte az egybegyűlteket, hogy legalább 10 embert győzzenek meg arról, hogy Karácsonyra adják október 13-án a voksukat. Ezután Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa (az est házigazdájaként) elmondta: „Ég az Amazonas, tele vannak műanyaggal az óceánok, és mindeközben folyamatosan betonozzák le a budapesti közparkokat.”
Az ezt követő Dés László koncert után Ekrem Immamoglu, isztambuli főpolgármester üdvözlő szavait közvetítették a színpadról. Immamoglu-t először tavasszal választották főpolgármesternek, de több újraszámlálás elrendelése, végül a szavazás érvénytelenítését követően meg kellett ismételni a helyhatósági választást Isztambulban. Ezen is sikerült nyernie a kormánypárti jelölttel szemben, sőt még erősítette is táborát.

Karácsony Gergely beszédében elmondta, hogy ő nem Budapesten született ugyan, de beleszeretett a városba, és „együtt öregedik meg vele”. Egyik kedvenc idézete, a „Fűre lépni szabad”, amit Garas Dezső színművésznek tulajdonított. Szerinte újra kell beszélni a szabadságról, mert az veszélyben van.

Néhány gondolat a beszédből:
— vegyük komolyan, amikor azt mondjuk, hogy Budapesten a változás igenis élet-halál kérdése. A fővárosban több ezren halnak meg a rossz levegő miatt. Télen a fűtetlen lakásokban, nyáron pedig a melegben halnak meg emberek. És épp akkor történik mindez, amikor összeomlik az egészségügyi ellátás és a szemétszállítás.

— A klímaváltozás az egész világot érinti, tudjuk hogy gond van, de Budapesten ezt nem látják. Budapestnek zöld várossá kell lennie – Az a helyzet, kedves Lajos, hogy nem a bozót ég, hanem az erdő– üzente Kósának.

— Arról szeretnék beszélni 25 év múlva az unokámmal, hogy ezt a várost veletek közösen megcsináltuk, hogy ez a város zöld és szabad

— Arra szövetkezünk, hogy visszaszerezzük Budapestet a kiváltságoktól”, a város pénzét és önbecsülését. Ez a város nem egy terepasztal, ahol a miniszterelnök történelmi emlékeket tologat egyik helyről a másikra. Vissza kell adni a budapestieknek az elvett éveket, a jó levegőt, és a méltányos és mindenki számára hozzáférhető egyészségügyi ellátást.

— Nem fogadom el, hogy ebben a városban minden beruházás, felújítás csak silány minőségű lehet, hogy minden drága, és ezeken csak a kevesek gazdagodnak a sokak kárára.

Az eseményt élőben közvetítette a Mérce, az ő jóvoltukból nézhető meg újra.

Karácsony elmondta, hogy több ezren halnak meg Budapesten évente a rossz levegő miatt, télen a hidegben, nyáron a nagy melegben, miközben összeomlik az egészségügyi ellátást, de ez szerinte „a légkondicionált fekete terepjárókból nem látszik”. Ehhez képest Karácsony reményét fejezte ki, hogy 25 év múlva, amikor annyi idős lesz, mint most Tarlós István, egy szabad és zöld Budapestet láthat.

Karácsony Tarlós István jelenlegi főpolgármestert is kritizálta, mert „barátságban van a Fidesszel”, miközben megfeleződött Budapest költségvetése, az adóssága viszont „az egekben van újra”, a közintézményeket és a Városligetet pedig odaadta a kormánynak.  „Van itt pénz, csak el kell érnünk, hogy azt ne a Garancsik, Mészáros Lőrincek és Tiborczok meggazdagodására költsük.” – mondta Karácsony, majd közölte:  „Az én városomban, amíg nincs minden kerületben egy CT, addig nem épül új stadion. Stop.”

Címlapkép: Mérce fotó

Necces Tarlós leváltása” – HVG videó Karácsony kampánynyitójáról

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek