A rovat kizárólagos támogatója
dpa - MTI

Az Európai Parlament irányelvet fogadott el arról, hogy az európai tartós fogyasztási készülékeket gyártóknak miként kellene csökkenteni készülékeik áramfogyasztását.

Technikai normák kidolgozását javasolja az Európai Parlament a televíziós készülékek, klímaberendezések, más készülékek áramfogyasztására vonatkozóan.

A strasbourgi képviselők csak irányelvek kidolgozását fogadták el, a gyártókat ezek nem köteleznék. A parlamenti döntését még az EU miniszteri tanácsának is el kell fogadnia.

A jövőben a fogyasztók több információhoz jutnának az egyes elektromos készülékek energiafelhasználásáról és az is az irányelvekben szerepel, hogy a gyártók és a kereskedők termékeik környezeti hatásairól is tájékoztassák a vásárlókat.

Peter Liese, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője egy ipari tanulmányt idézett, miszerint a tíz legfontosabb háztartási készülék energiafogyasztásának mérséklésével a kibocsátott széndioxid mennyiséget 40 százalékkal lehetne mérsékelni az országban. Önmagában a háztartási berendezések készenléti állapotban történő működtetésének megszüntetésével 5 százalékos árammegtakarítás érhető el Németországban. Ez az árammennyiség a főváros Berlin áramfogyasztásának megfelelő mennyiséget jelent.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás