A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Világszerte nő az édesítőszerek népszerűsége, többek között a sztíviáé. A Stevia nemzetségbe megközelítően 150-300 faj tartozik. Közülük a legismertebb a Stevia rebaudiana Bertoni, amelynek leveleiből kinyert glikozid keveréket tartalmazó termékek édesítő ereje 350-szerese a cukorénak. A sztívia, amit sokan az édesítőszerrel azonosítanak, egy növény, amely élelmiszerkénti forgalmazása tilos. Ugyanakkor az édes ízt adó – a leveléből kivont – vegyület, a szteviolglikozid szabadon használható.

A Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap szeptemberben megjelenő legfrissebb száma foglalkozik a sztíviaproblémával. A cikk szerint 150-300 sztíviafaj közül konkrétan a hivatalosan Stevia rebaudiana Bertoni nevű növény leveleiben találhatók azok a szteviolglikozidok (szteviozid és rebaudiozid A), amelyek az említett édesítő hatást biztosítják.  Az édesítőszer 95 százalékban csak ezen alkotórészek valamelyikét, illetve azok kombinációját tartalmazza. Ezek az emberre nem veszélyesek, ezért az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) átfogó vizsgálatai után az Európai Bizottság 2011-től, – E960 jelű – adalékanyagként engedélyezte a szteviolglikozidok meghatározott mennyiségű felhasználását.

És mit nem szabad?

Tehát a sztívialevélből nyert szteviolglikozidot lehet használni, ugyanakkor a "nyers" sztívialevél már egészen más tészta. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Földművelésügyi Minisztérium kutatói (Kemenczei Ágnes, Izsó Tekla, Frecskáné Csáki Katalin, Maczó Anita, Bognár Lajos, Kasza Gyula) a cikkben figyelmeztetnek arra, hogy a sztívia levelét az interneten és boltokban is sokszor csodaszerként, gyógyhatású növényként emlegetik.

"Számos weboldal afféle mindent megoldó csodaszerként mutatja be, az otthoni termesztésre és a levelek fogyasztására buzdítanak – annak ellenére, hogy még nincs hivatalos álláspont a teljes levél fogyasztásának kockázatairól" – írják a kutatók. A gyógyhatás azonban a levél szimpla felhasználásával nem érhető el, ahhoz speciális eljárás kell – erről azonban a sztíviát népszerűsítő oldalak nem feltétlenül adnak tájékoztatást. Ahogy arról sem, ha a teljes levelet fogyasztjuk el nyers, esetleg leforrázott formában, olyan káros hatású anyagok is kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek például elvonják a bevitt kalciumot és vasat.

stevia

Paraguay édes gyógynövénye a  jázminpakóca

A Stevia rebaudiana Bertoni (más néven jázminpakóca) a fészkesek családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos évelő növény. Paraguay édes gyógynövényének is nevezik. A Stevia nemzetségbe megközelítően 150-300 faj tartozik. Közülük a legismertebb a Stevia rebaudiana Bertoni, amely az Egyesült Államok déli, Paraguay északkeleti, Brazília délkeleti részén, Mexikóban, Közép-Amerikában, a dél-amerikai Andokban és a brazil felvidéken is gyakori. 
A Paraguayban és Brazília területein élő őslakosok már az írott történelem előtti időkben felhasználták a növény leveleit édesítésre és gyógyításra. A Stevia tudományos felfedezését mégis az 1500-as évekre teszik, amikor egy spanyol tudós, Petrus Jacobus Stevus (Pedro Jaime Esteve) először tanulmányozta a növényt. Az 1800-as évek végén vált ismertebbé a Paraguayba vándorló Moises Santiago Bertoni olasz származású svájci természettudósnak köszönhetően, aki 1887-ben írt először egy Asunciónban megjelent botanikai szaklapban az „új fajról”, amit később Stevia rebaudiana Bertoni-nak keresztelt, utalva első felfedezője, valamint saját és munkatársa, Rebaudi nevére.

A Stevia rebaudiana Bertoni növényből származó édesítőszert élelmiszeripari célra az 1970-es évektől kezdve alkalmazzák Japánban, amely a mai napig a legnagyobb felhasználónak számít]. Észak-Amerikában és Európában a Stevia növény az 1970-es és 1980-as években tűnt fel első ízben a gyógynövény-boltokban és az úgynevezett „egészséges élelmiszereket” árusító üzletekben. Napjainkban Paraguayban, Mexikóban, Közép-Amerikában, Japánban, Kínában, Malajziában, Dél-Koreában, Európán belül pedig Spanyolországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban termesztik.

Óvatosan, mert tilos és kockázatos!

Az Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság (SCF) véleménye alapján a sztívia nyers leveléről a mai napig nem állnak rendelkezésre olyan információk, amelyek elegendőek lennének annak biztonságosságának meghatározásához. A toxikológiai vizsgálatok során kapott adatok ráadásul aggodalomra adnak okot, így az Európai Unió területén a Stevia rebaudiana Bertoni növény, és annak szárított leveleinek élelmiszerként való forgalmazása az egész Európai Unióban tilos. Ennek ellenére a bioboltokban, biopiacokon, illetve az interneten Magyarországon is gyakran találkozhatunk előre csomagolt, szárított sztívialevelekkel, amelyek csomagolásán általában csak annyi szerepel: "Stevia".  Teljesen azonban nincs betiltva a sztívia, csak élelmiszerként. Ez azt jelenti, hogy dísznövényként árusítható, mint például egy muskátli.
További részleteket a sztíviaproblémáról, az uniós országok közötti sztíviavitáról az Élelmiszervizsgálati Közlemények oldalán olvashat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás