A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Megkezdődik a paksi atomerőműben az a biztonsági felülvizsgálat, amelyet az Európai Tanács írt elő minden európai atomerőmű számára. Valójában nem teszik próbára a blokkokat, hanem elemzésekkel mutatják ki, hogy azok milyen hatásokat viselnének el, és a különböző szélsőséges események hatásait hogyan lehetne kivédeni.

A Paksi Atomerőmű Zrt. megkapta a nukleáris hatóságtól azt a levelet, amely a célzott biztonsági felülvizsgálat, közismertebb nevén a stressz teszt elvárásait tartalmazza. Meg kell vizsgálni, hogy rendkívül szélsőséges, nagyon kis valószínűséggel előállható események, mint például a hűtővíz vagy a teljes villamos betáplálás elvesztése során az atomerőmű védettsége mire képes, mondta Hamvas István vezérigazgató. A dokumentumban specifikálták, hogy ezek mitől következhetnek be, így például földrengés, szélsőséges időjárás, a Duna extrém alacsony vízállása.

A stressz teszt során az atomerőmű szakemberei megvizsgálják az ezekre a szélsőséges helyzetekre adott lehetséges válaszokat , illetve olyan intézkedések bevezetésére tesznek javaslatot, amelyek segítségével a fukusimaihoz hasonló következmények az ésszerűen feltételezhető minden esetben elkerülhetők lesznek.

A vezérigazgató kiemelte, egy atomerőmű csak úgy működhet, ha az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága előírásait mindenben teljesíti, és ezt igazolja is. Ezt rendszeresen, tízévente felülvizsgálják, ez az alapja annak az engedélynek, amelyet hatóság a következő időszakra megad. A Paksi Atomerőmű Zrt. az üzemidő végéig (2012-17) megkapta a szükséges engedélyeket.
Most, a célzott biztonsági felülvizsgálat során nem azt kell igazolni, hogy az atomerőmű minden berendezése biztonsággal működik a tervezett üzemidő végéig, hanem azt, hogy extrém helyzetekben is fenntartható a biztonság.

A paksi telephely esetében az ilyen kis valószínűséggel bekövetkező események közül a földrengés tekinthető legvalószínűbbnek. Ezzel kapcsolatban azonban már komoly lépések történtek, derült ki Hamvas István szavaiból. Készült egy elemzés, majd annak alapján átalakításokat végeztek, hogy megerősítsék a létesítmény biztonságát. Felkészültünk minden olyan intézkedéssel, ami ilyenkor végrehajtandó: a blokk leállítása, lehűtése – fogalmazott Hamvas István. Hozzátette, tehát számtalan elemzés elkészült már eddig is, de ha kell, újabbakat készítenek annak érdekében, hogy megállapítsák, mi az a maximum, amit eltudnak viselni a blokkok. "Ezen elemezés eredményeként azt várjuk, hogy rátalálunk esetleg olyan pontokra, amit tovább javíthatunk, tehát a biztonságot tovább növelhetjük" – mondta Hamvas István. Az elemzések eredményeit megküldik az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A vizsgálatot egy e célból létrejövő team végzi majd, amely olyan emberekből áll, akik egyébként is ilyen tevékenységet végeznek az atomerőműben, tudta meg az MTI Hamvas Istvántól, akinek egyébként díszpolgári címet adományozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa mai nyilvános ülésén.

A stressz teszt tartalmi követelményeit az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az európai nukleáris biztonsági hatóságok szervezetének, a WENRA-nak az ajánlásai alapján, a hazai vezető nukleáris biztonsági szakemberek közreműködésével állította össze, és az EU Bizottsága, illetve hatósági munkacsoportja (ENSERG) által elfogadott módszer szerint véglegesítette – áll az OAH közleményében.
A nukleáris biztonsági hatóság a jelentés felülvizsgálatát követően még idén, december 31-ig meghatározza azokat a teendőket, amelyeket az erőműnek el kell végeznie.

Kapcsolódó anyagok:

Tízezrek tüntettek Németországban az atomerőművek ellen

Paksot is be kell zárni, az öntesztek semmit sem érnek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás