A rovat kizárólagos támogatója

A már gyakorlott fotósoknak is kihívásokkal teli helyszín lehet egy fotóműterem. A stúdiófotózás egyik, ha nem a legfontosabb része a mesterséges fényforrásokkal, fényformálókkal és egyéb világítástechnikai eszközökkel való összehangolt munka.  Egy jó portré vagy csoportkép elkészítéséhez a vaku és lámpahasználat, a softbox, beautydish és a jól kiválasztott háttér is jelentősen hozzájárul a szép stúdiófelvételhez.

Villanófénnyel

Már egy stúdióvaku használatával is rengeteg lehetőségünk van: portré, fél, egész alakos képek készítésére is tökéletesen elegendő. Jól használható munkavilágítást tudunk létrehozni, és nem kell hozzá sok hely. Háttérként fehér felület javasolt, a vakura helyezzünk softboxot vagy áteresztő, fényvisszaverő ernyőt. A vakut a modelltől kb. 3 méterre helyezzük el, kissé oldalra tőle, fényét felé fordítva, arcmagasság fölé irányítva. Ezzel a beállítással a fényformálók hatását is össze tudjuk hasonlítani.

Hogy melyik oldalra tesszük a vakut, arra nincsen általános szabály. Dönthetünk az oldalról a modell hajválasztéka vagy az arc, orr ferdesége alapján. Utóbbi esetben az átellenes oldalra tegyük a vakut. A fények pontos elhelyezésére sincs szabály: modell és hangulatfüggő. Természetesen használhatunk több fényt is, számos stúdiólámpa segíthet a fénymennyiség növelésében.

Softbox és fehér háttér

Ahogy a vaku pontos helyére, úgy a softbox elhelyezésére sincs egzakt távolság. Ha a fény távolabbról jön, a modellnek marad némi lehetősége egy kis mozgásra. Minél közelebbről éri a fény a modellt, annál jobban változik a fényerősség, ahogy a téma távolodik vagy közelít a villanófényhez. Ha egy fényt használunk, a fehér fotós háttér nagy segítségünkre lesz. Minél közelebb ül a modell a falhoz, annál világosabb lesz a felvétel, és a sziluettje is jól látható lesz. A fehér fal derítőként is működik, szépen visszaveri a fényt oda is, ahol közvetlen fényt nem kap a téma.

Portrékészítéshez, stúdiófotózáshoz a manuális beállítási mód javasolt, így mi magunk választhatjuk ki az értékeket. A vaku fényerejét fénymérővel is beállíthatjuk, de a legegyszerűbb, ha próbafotókat készítünk és azokat elemezzük.

Tesztelés és variációk

Ha hagytunk egy kis mozgásteret magunknak és a modellnek is, a szükséges beállítások után készítsünk tesztsorozatot. A próbaképeknél tesztelhetjük, hogy a modellről melyik oldalról készülnek jobb felvételek.

Softboxszal több embert is tudunk fotózni. Csoportképnél a vakut érdemes hátrébb vinni, ahogy a modellek elrendezése is sokat számít: sötétebb tónusúakat közelebb a vakuhoz, világosabbakat hátrébb állítsuk. Amennyiben mégsem fehér, hanem sötét háttér előtt dolgozunk, akkor a modell lépjen el a faltól. Ezáltal a vaku fényerejét csökkenteni kell, hiszen a téma közelebb került a fényhez. A derítőhatás elvesztését derítőlappal szépen orvosolni tudjuk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás