A rovat kizárólagos támogatója

Városszerte kevéssé ismert, hogy Pécs közelében, Boda térségében kutatások folynak egy nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló lehetséges helyszínének kijelölése kapcsán. Mindez egy rendkívül hosszadalmas, több évtizedes eljárás, ugyanakkor a pécsieknek meg kell adni a lehetőséget, hogy valamennyi információt megismerjenek, és még idejében véleményt nyilváníthassanak.

Egy másik terv, a Pécs város közvetlen környezetében tervezett uránbányászati tevékenység kapcsán pedig aktuális információ, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Magyar Urán Bányászati Zrt.-t, ezzel is jelezve, hogy a mecseki uránbányászat felújítására vonatkozó tervek nem haltak el. Jelenleg e két folyamat kapcsán a városnak nincs érdemi lehetősége az információk gyűjtésére, és arra, hogy a tervezett tevékenységek városunk környezetére, gazdaságára gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálja. Kijelenthető, hogy a város lakossága egyik projekt kapcsán sem rendelkezik megfelelő információkkal. A Közgyűlésnek kötelessége lenne, hogy a pécsiek szempontjait e kérdések kapcsán határozottan és aktívan képviselje.

Ennek érdekében az LMP javaslattal élt, azt célozva, hogy a tájékoztató tevékenység Pécsett is haladéktalanul elindulhasson. Ehhez kapcsolódóan továbbá egy olyan feltáró, információgyűjtő munka elindítását is javasoltuk, mely során az önkormányzat összegyűjtheti a rendelkezésre álló adatokat, és helyi szakemberek segítségével értékelheti, hogy a tervezett beruházások, ide értve akár a radioaktív hulladékok ideszállítását, és végleges elhelyezését, milyen környezeti és gazdasági hatásokkal lehetnek Dunántúl legnagyobb városára, milyen hatást fejthetnek ki a későbbiekben, az elfogadott fejlesztési irányokkal, a "fenntartható város" koncepciójával összefüggésben.

A munka fontosságát a Fideszen kívül valamennyi szervezet képviselői elismerték. A városvezető többség képviselői viszont nem támogatták, hogy a pécsi szempontok szerinti vizsgálatot, és a tájékoztatás szervezését a pécsi önkormányzat e formában haladéktalanul megkezdje. Mivel e kérdés közös pécsi ügyünk, az LMP helyi szervezete, és a Patacs-Rácváros Egyesület pécsi civil szervezetekhez fordul, az ügy mentén együttműködés megszervezésre érdekében. E munkában számítunk valamennyi – az ügy fontosságát átérző – önkormányzati képviselőre is.

Keresztes László Lóránt, önkormányzati képviselő, LMP
Lőrincz Miklós, elnök, Patacs-Rácváros Egyesület
 

Kapcsolódó anyagok:

Kritikus állapotban a sellafieldi atomtemető

Szijjártó sugárzó paksi optimizmusa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás