A rovat kizárólagos támogatója
LMP sajtóközlemény

A paksi atomerőműben 3 napja tapasztalt, és a múlt évben folyamatosan jelentkező problémák is bizonyítják, hogy az atomenergia nem stabil, és súlyos biztonsági kockázatokat hordoz.

A paksi bővítés generációkat eladósító projektje már megbukott, hiszen minden azt alátámasztó kormányzati állítás hazugságnak bizonyult. A projektet azonnal le kell állítani a veszteség minimalizálása érdekében. A bővítéssel is összefüggésben lévő bodai atomtemető-projekt pedig személyesen a miniszterelnök hazugságára épül. Orbán Viktor négy éve helyben megfogalmazott konkrét ígérete ellenére a Pécs térségében élők véleményének megkérdezése nélkül született meg nemrég döntés a potenciális helyszín térségéről.

Az atomerőmű csütörtöki közleménye alapján az LMP társelnökei levelet írtak a vezérigazgatónak, azonnali tájékoztatást kérve.

A vezető – azóta sajtóközleményként is kiküldött –  válasza komoly rendszerproblémákra hívja fel a figyelmet. Az ugyanis, hogy a most tapasztalt meghibásodás nyomán a 3. blokkot előre nem látható módon le kellett állítani, rendkívül nyugtalanító. Ha nincs is nukleáris veszélyhelyzet, egy atomreaktor gyors leállítása mindig kockázatot hordoz, és minden esetben környezeti terheléssel jár, mert a bomlási hővel a Dunát melegítik.

A biztonságos atomenergia csupán illúzió, az atomerőművek kiszámíthatatlan és vállalhatatlan veszélyforrást jelentenek.

Magyarország jövőjét nem az atom, hanem a takarékos energiahasználatra és a megújuló energiaforrásokra alapuló zöldgazdaság jelenti: minden olyan lépéssel, amelyet nem ebbe az irányba teszünk meg, a környezeti értékeinket, az egészséget, a fenntartható fejlődést és az ország függetlenségét kockáztatjuk.
A paksi bővítés projektjét ezért le kell állítani – írta az LMP közleményében Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője.

Nyitókép: Sarkadi Péter greenfo.hu

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás