Hirdetés

A balassagyarmati önkormányzat mai ülésén úgy döntött, hogy állami segítséget kér a volt porcelángyár területén keletkezett talajszennyezés miatti károk elhárításához, mert ennek költségei messze meghaladják a város lehetőségeit.
Herczeg Hajnalka alpolgármester súlyosnak, országos jelentőségűnek minősíti a most befejeződött vizsgálat után a balassagyarmati volt porcelángyár területén keletkezett talajszennyezést, amire két éve a területen lévő volt Áfor-telep környezetszennyezésének vizsgálata során derült fény.
A Kőbányai Porcelángyár (Kőporc) balassagyarmati gyáregységének telephelyén, a vizsgálat szerint, nagymennyiségű veszélyes mérgező anyag, perklór etilén került a földbe. Ezt a víz fajsúlyánál nehezebb klórozott szénhidrogént évtizedeken át jelentős mennyiségben használták a gyárban. A vizsgálati anyag szerint a talajvízben lévő perklór etilén mennyiségét literenként 40 mikro grammra kell csökkenteni, szemben a ma helyenként mért 180 ezres értékkel.
A becslések szerint a kármentesítés több éven át tartó folyamat is lehet, a költségek pedig elérhetik a 700 millió forintot. Balassagyarmat ez évi költségvetése 7 milliárd forint, ebből fedezik a kórház folyamatban lévő rekonstrukciónak és egy szennyvízberuházásnak a költségeit.
Tíz éve folyik a Kőporc felszámolása, s a folyamatban lévő bírósági perek miatt még évekig is elhúzódhat, a felszámolás során még rendelkezésre álló pénzügyi eszközök viszont legfeljebb az elkészült vizsgálati anyagok és a kárelhárítási terv több mint 33 millió forintos költségére nyújtanak fedezetet.
Beigazolódott az a feltevés, hogy a méreg az alsóbb kavicsos rétegbe jutott, s veszélyezteti az Ipoly élővíz bázisát. A kertvárosi rész lakói vezetékes vizet használnak, a még meglévő kutak vizének esetleges szennyeződésére pedig időben felhívták a lakosság figyelmét.
2002. január 24.MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás